miercuri, octombrie 13, 2010

Legumă mănânci, legumă eşti !


Acesta e răspunsul dat de socrul meu, când am încercat timid să explic de ce nu mai vreau să consumăm carne. Acest răspuns e sinteza perfectă a tuturor celorlalte replici venite din "mediul înconjurător". Eu însă am văzut altceva din proprie experienţă (adică pe parcursul ultimei luni în care n-am mâncat carne, iar lapte şi ouă foarte puţin). Deşi am răcit rău (de 3 ani incoace, in fiecare toamna prind cate o viroză urâtă, ceea ce mă face să cred că nu lipsa cărnii e problema...) combinaţia de produse apicole şi cătină m-a ajutat să mă ţin pe picioare, în condiţii de oboseală mare. Fructele, seminţele, legumele proaspete m-au făcut să mă simt bine şi am putut mânca pe săturate (!) fără să mă tem de rotunjimi :)
Există două cărţi care m-au determinat să reduc, pentru întreaga familie, aproape de 0 consumul de proteine animale (deşi îmi place fripturica, ouăle sunt o mare slăbiciune, iar laptele era nelipsit din casa noastră!).

Studiul China este prima din ele, pe care am citit-o pe nerăsuflate înainte de a pleca la mare. Esenţa cărţii a fost surprinsă foarte bine de dna. dr. Soescu şi, cu permisiunea dumneai, voi posta aici recenzia cărţii.

De aproape o luna, citesc si recitesc o minunata carte despre nutritie care se numeste Studiul China, scrisa de dr. T. Colin Campbell. Cartea descrie cel mai complet studiu asupra nutritiei efectuat în ultimii 50 ani de un cercetator american independent. Iar rezultatele acestui studiu sunt uimitoare si îngrijoratoare. Alimentele devin corpul nostru. Suntem construiti din materia prima pe care o îngurgitam. Celulele noastre se refac în permanenta, astfel ca la fiecare 7 ani, corpul nostru se reînnoieste complet. Calitatea hranei noastre se regaseste în starea noastra de sanatate. Ca medic, nu ma pot opri sa nu ma îngrijoreze calitatea din ce în ce mai proasta a sanatatii oamenilor. Copii bolnaviciosi, tineri deja obositi si astenici, adulti cu multe boli cronice si batrâni aproape invalidati de suferintele lor. Si consum din ce în ce mai crescut de medicamente si servicii de sanatate. Oamenii petrec mai mult timp la cozi la cabinetele medicale si la farmacii, decât la un spectacol sau o plimbare în parc. Viata citadina a devenit o povara dificil de purtat de oameni, iar multi accepta cu stoicism suferinta ca fiind normalitate. Dar daca nu este asa? Daca exista posibilitatea de a schimba aceasta stare de lucruri, facând doar o schimbare în modul în care ne alimentam? Din Studiul China, aflam cu certitudine statistica ca alimentatia este cea care favorizeaza aparitia unor boli severe precum cancerele, diabetul, obezitatea, bolile de inima si bolile auto-imune. De aici aflam cum excesul de alimente animale provoaca tulburari metabolice importante, atât la copii cât si la adulti. Daca doriti mai multe informatii, cititi provocatoarea carte Studiul China. Cu siguranta ca nu veti mai privi la fel farfuria cu mâncare.

Vreau sa trec în revista aici, pe scurt cele opt principii alimentare care va vor ajuta sa schimbati ceva în modul în care considerati alimentatia.

  • Principiul nr. 1 – Nutritia reprezinta actiunea combinata a nenumarate substante din alimente. Întregul înseamna mai mult decât suma tuturor partilor. Nu are sens sa consumati numai proteine, sau acizi grasi omega 3 sau mai putine lipide. Fiecare în parte nu influenteaza prea mult starea generala a corpului. Totalitatea alimentelor consumate este importanta.
  • Principiul nr. 2 – Vitaminele nu constituie un panaceu pentru o sanatate buna. A aparut o industrie imensa de suplimente alimentare si mai ales vitaminice. Alimentele de buna calitate, cultivate pe un sol bun si preparate asa cum trebuie au destule vitamine pentru organism. Multe din suplimente pot duce la intoxicatii cu vitamine. Da, sigur ca exista si intoxicatie cu vitamina A sau D, cu rezultate chiar foarte urâte!
  • Principiul nr. 3 – Nu exista de fapt nici un nutrient în alimentele de origine animala care sa nu fie mai bine furnizat de catre plante. Alimentele animale au prea mult colesterol si grasimi. Iar nevoia noastra zilnica de proteine este atât de mica, încât poate fi furnizata de 3-4 linguri de fasole.
  • Principiul nr. 4 – Numai genele nu determina aparitia bolii. Genele functioneaza numai daca sunt activate sau exprimate, iar nutritia joaca un rol critic în a determina care gene, bune sau rele, vor fi exprimate. Unele gene ramân toata viata inactive, iar altele se exprima sub forma bolilor, ca urmare a doi factori importanti: mediul si alimentatia.
  • Principiul nr. 5 – Nutritia poate controla în mod substantial efectele adverse ale substantelor chimice vatamatoare pentru sanatate. Alimentatia este cea care determina în principal daca boala îsi produce efectele rele sau nu.
  • Principiul nr. 6 – Aceeasi nutritie care previne boala în stadiile ei timpurii (dinainte de diagnosticare) poate de asemenea sa stopeze sau sa regreseze boala în stadiile ei mai târzii (dupa diagnosticare). Bolile cronice necesita multi ani ca sa se dezvolte. Este în general acceptat faptul ca un cancer de sân se poate initia dupa adolescenta, dar nu devine detectabil decât dupa menopauza. Spre norocul tuturor oamenilor, aceeasi alimentatie buna produce efecte maxime asupra sanatatii în orice stadiu al bolii. O dieta complet vegetariana cu alimente integrale face sa regreseze boala de inima avansata, îi ajuta pe obezi sa piarda în greutate si îi ajuta pe diabetici sa scape de medicamente si sa revina la o viata cvasi normala, viata dinainte de a avea diabet.
  • Principiul nr. 7 – Alimentatia care este cu adevarat benefica pentru o anumita boala cronica va fi în folosul sanatatii si în ceea ce priveste ale boli, la modul general. Majoritatea bolilor au multe lucruri în comun. Alimentatia benefica într-o directie va produce sanatate si va preveni boala, aproape indiferent care ar fi ea.
  • Principul nr. 8 – Alimentatia potrivita produce sanatate în toate domeniile existentei noastre. Toate sunt în legatura unele cu altele. Alimentatia si nutritia sunt de importanta principala pentru sanatatea noastra. Procesul de a mânca reprezinta cel mai intim contact pe care îl avem cu lumea noastra; este un proces în cadrul caruia ceea ce mâncam devine parte din trupul nostru. Si alte experiente sunt importante, cum ar fi activitatea fizica, sanatatea emotionala si mintala si sanatatea mediului nostru. Conceptul holistic de sanatate încorporeaza toate aceste aspecte. Oamenii au mai multa energie când manânca bine. Aceasta sinergie dintre nutritie si activitatea fizica este extrem de importanta si este dovada ca aceste doua aspecte ale vietii nu sunt izolate unul de celalalt. Combinarea alimentatiei corespunzatoare cu exercitiul fizic ofera mai multa sanatate persoanei în cauza decât suma fiecarei parti luate individual.
A doua carte este Copilul vegetarian, scrisă de Elena Pridie, carte din care m-am inspirat deja în pregătirea unor reţete simple, dar foarte gustoase. Concluzia la care am ajuns este că dacă vrem. cu adevărat, se pot găsi n posibilităţi de hrană, hrană care să fie cu adevărat folositoare trupului nostru.

P.S. Cunosc două familii de vegetarieni: nici ei, nici copiii lor nu par a fi legume...
Sursa imagine

5 comentarii:

OanaT spunea...

Felicitari! Si eu am citit "The China Study" si am ramas profund impresionata! In Romania este acesta prejudecata impotriva celor care nu consuma carne! Dar eu cred ca este total gresit sa judecam oamenii. Fiecare trebuie sa faca ce crede ca este mai bine pentru el si pentru familia lui. Felicitari si subscriu in totalitate acestui still de viata.

Natalia spunea...

Am înfruntat şi noi acest gen de reacţii, însă... merită :) Slavă Domnului că avem nişte părinţi mai înţelegători, chiar amatori de alimentaţie mai fără carne. În rest însă, mediul ni s-a părut că te desfiinţează total dacă îndrăzneşti să încalci marele mit al mâncării care "nu e mâncare, dacă nu are carne".
Mă bucur de intenţia voastră!

Anonim spunea...

Buna,
Si eu am citit 'Copilul vegetarian' si mi-am schimbat punctul de vedere, dar pe al mamei nu-l pot schimba: "oul e cel mai complet aliment", "carnea tine de foame si are proteine", "trebuie sa mancam lactate fiindca de aici luam calciu" etc. Sunt informatiile pe care le-a primit generatia lor si care sunt impartasite de multi, inclusiv de mine pana sa citesc sus numita carte. Si eu as vrea treptat sa trecem pe o alimentatie vegetariana macar in majoritate, dar din pacate am un obstacol major: dupa ce copilul meu va face 2 ani si ma voi intoarce la serviciu, mama va sta cu ea. Chiar daca ii gatesc mancare fara carne, o sa vada ca ai mei mananca altceva si n-o sa mearga. Inca ma mai framant sa gasesc o solutie...
Iulia S.

Anonim spunea...

Felicitari :) la inceput e mai greu cu reactiile celor apropiati, dar cu timpul se vor obisnui... Si mama la inceput imi strecura carne in supa si-mi spunea ca e fara carne, dar vazand ca nu mai mananc ceea ce face, pana la urma a renuntat si a inceput ea sa manance vegetarian :)
Deci se poate, succes si sanatate!

Anonim spunea...

Buna,
noi suntem vegetarieni de 6 ani.Ambele sarcini le-am avut ca vegetariana,fetele sunt vegetariene.
Suntem bine,nu suntem legume si cel mai important este ca fecem ce simtim ca ne face bine.
Succes si multa sanatate!

Blog Archive