vineri, ianuarie 01, 2016

Recomandări de cărți pentru 2016

                              

LA MULȚI ANI si la cât mai multe lecturi minunate, care să ne trezească, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici! Slavă Domnului bibliotecile au destule cărți!

Eu sunt Malala, povestea adevărată a unei fetițe/adolescente pakistaneze pentru care dreptul la educație e mai presus de propria viață. M-a fascinat Malala prin curajul și tăria ei, prin perseverența cu care și-a apărat convingerile și prin modestia de care a dat dovadă . M-au fascinat și părinții Malalei și modul în care au educat-o. O poveste pentru adulții care suferă de lipsă de curaj, o poveste pentru copiii pe care îi creștem pentru o lume ce ne-o dorim mai luminoasă cu toții.

Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oras cucereste lumea

Aceasta e o altă poveste adevărată a unui motan care supraviețuiește în mod miraculos unui ger cumplit, este salvat și îngrijit de o bibliotecară cu inimă mare și ajunge să trăiască în bibliotecă, încântând de-a lungul anilor sute de cititori și vizitatori ai micului oraș american Spencer. Povestea nu este doar despre un motan, ci despre influența pe care acest patruped  pufos și simpatic a exercitat-o asupra unui oraș întreg, influență care ajunge să depășească granițele statului Iowa, căci Dewey are admiratori în întreaga lume și totodată despre legăturile pline de afecțiune pe care motanul le stabilește între el și oamenii pe care îi cunoaște. Iubitorii de cărți și de pisici vor aprecia cu siguranță cartea, în care se regăsesc povești emoționante de viață reală, presărate pe alocuri cu un umor fin.

Urmează o listă cu unele dintre cărțile parcurse de Măriuța și Nectaria anul trecut. Nu mă voi opri să le descriu pe îndelete, din lipsă de timp, dar pentru că nu mă pot abține, voi face măcar un comentariu de un rând. Pe unele le-am citit înainte de a i le oferi, pe altele n-am mai apucat să le parcurg.

Printul Mio si calutul fermecat

James și piersica uriașă, Roald Dahl 

Operațiunea Iepurașul, Sally Gardner

Aceste trei cărți tratează subiectul delicat și dureros al copilului adoptat de adulți care nu numai că nu îl prețuiesc, dar îl tratează cu un dispreț și cu o lipsă de iubire de neiertat. Cu toate acestea, eroii celor trei cărți se eliberează, în urma unor aventuri palpitante, de tutorii lor prin curaj, inteligență și altruism, dobândind prieteni adevărați.

Fratii Inimă-de-Leu,   O poveste emoționantă despre legătura extrem de puternică dintre doi frați, legătură ce depășește hotarele vieții. Interesantă este perspectiva asupra morții, deși finalul ne-a stârnit multe semne de întrebare amândorura.

Elefantul Elmer, David McKee O poveste despre ce daruri avem fiecare dintre noi și despre faptul că diversitatea e un motiv de bucurie. Puteți vedea chiar și desenul animat.

The Tooth Book, Dr. Seuss O carte amuzantă la fel ca și The Cat in the Hat, Dr. Seuss și A Fly Went By, Michael MacClintock. Le recomand călduros celor care doresc să își învețe copiii limba engleză; au multe structuri care se repetă, iar rima îi ajută să memoreze cu ușurință vocabularul.

Poveștile Bunicii Albe, Silvia Kerim, Eu am citit doar una dintre povești și m-a înduioșat, dar Măriuța mi-a spus că i-au plăcut toate. Și ilustrațiile mi-au plăcut, singurul comentariu negativ se referă la faptul că paginile sunt foarte prost lipite și zboară...

It Takes A Village, Jane Cowen-Fletcher, O poveste africană care vorbește despre cât de importantă e comunitatea în creșterea unui copil, nu doar familia sa.

Inorogul din vis, Elena Cesar von Sachse, preferata Nectariei (i-a citit-o Măriuța, așa că nu știu mai nimic, decât că e tot cu aventuri)

Elephant, Petr Horacek, Un prieten imaginar valorează mult, aceasta e concluzia noastră după ce am citit cartea. :)

Dragonul tatălui meu, Ruth Stiles Gannett, o carte cu tot soiul de aventuri palpitante, din câte am dedus din faptul că Măriuța a suflat-o într-o zi.

Bambi, Felix Salten  Absolut minunată din punctul meu de vedere. Apreciez mult versiunile originale ale poveștilor și nu variantele lor diluate... O poveste plină de gingășie, fără sentimentalisme însă, despre viață, trecerea timpului, moarte, relația Om-Natură. O carte la care nimeni nu cred că poate rămâne insensibil.

Va urma... cand voi mai putea. :) Până atunci, nu ezitați să lăsați un comentariu cu ce cărți v-ați propus să citiți sau ce carte v-a impresionat în mod deosebit. O carte bună, o ciocolată  sau un ceai delicios și un prieten drag se numără printre bucuriile vieții mele. Eu una mi-am propus să citesc cât mai repede:

Vitamine duhovnicești,   

Puține cuvinte, multă iubire, Hrisostom Filipescu 

 Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl.

Să aveți un 2016 plin de gânduri frumoase!


 

 

Ruth Stiles Gannett
Ruth Stiles Gannett

 

2 comentarii:

Loredana spunea...

La multi ani, draga mea! Un an bun cu multe bucurii si cu multe carti!
Paulei i-a placut in mod deosebit anul acesta ”Micutele doamne” și ”Numara stelele. O poveste din Copenhaga”, precum si seria Pecy Jackson.
Lectura placuta sa aveti!

Iulia spunea...

Loredana, am notat. Multumim si sa aveti si voi un an grozav!

Blog Archive