sâmbătă, mai 08, 2010

Pregatiri pentru nastere

Peste nu mult timp se va produce marele eveniment! Data probabila e 19 mai, dar cine stie exact DATA??? Numai Cel de Sus... Desi imi doresc din toata inima sa nasc acasa (cu o moasa, asa cum se practica destul de frecvent in strainatate), acest lucru nu se va intampla decat daca nu apuc sa ajung pana la spital !:) Cum ideea de spital mi se pare... prea putin atragatoare, am hotarat sa fac tot posibilul pentru a scurta travaliul si sederea acolo. Nu pot spune daca planul meu e unul bun sau nu decat dupa nastere, dar macar stiu ca am incercat sa capat oarece control asupra a ceea ce mi se va intampla (spre deosebire de prima data, cand nu m-am pregatit suficient). Evident, cel mai mare ajutor il astept de la Domnul, in ciuda faptului ca nu prea ma pot ruga!
Iata deci "pasii":

1. Am citit cat am putut despre desfasurarea nasterii, prefer site-urile si forumurile straine, nu din snobism, ci pentru ca prezinta experiente care noua ni se par de neconceput! Tot ce se poate: de la travaliu/nasterea in apa pana la remedii homeopatice sau pozitii mai firesti pentru nastere.

2. Mi-am pregatit o lista cu ce anume nu-mi doresc sa mi se faca in timpul "evenimentului": grabirea travaliului, controale interne inutile, ruperea fortata a membranelor (decat daca e ABSOLUTA nevoie), epiziotomie, taierea rapida a cordonului ombilical, perfuzii cu oxitocina pentru delivrenta placentei, anestezii sau administrarea unor substante ce imi sunt necunoscute, in fine, orice operatiune care se face fara stirea mea! Va veti intreba daca medicul stie despre "pretentiile" mele; nu stie inca, pentru ca nu sunt sigura ca va asista la nastere, el plecand din oras la 2 zile dupa DPN. Cu toate acestea, sunt hotarata si sper sa am puterea sa spun politicos, dar clar aceste lucruri in timpul nasterii.

3. Cum am vazut pe n site-uri ca pozitia de nastere practicata in spitalele nostre (si nu numai) este cea a unui carabus neajutorat, care atrage un inconvenient major-insuficienta largire a pelvisului matern (ceea ce are alte consecinte neplacute, daca nu chiar dramatice), am decis ca e timpul sa invat sa fortez putin lucrurile si inertia spitaliceasca romaneasca. Sunt 100% sigura ca medicii stiu ca se poate si altfel si nu numai ca se poate, ci ca e chiar mai bine pentru mama si copil... Daca tot stiu acest lucru, de ce sa nu profitam de el??? Gravitatia poate usura considerabil expulzia, atat prin scurtarea duratei travaliului, cat si prin faptul ca ajutand copilasul sa isi gaseasca cea mai usoara cale, presiunea exercitata asupra perineului e mai mica, reducandu-se considerabil necesitatea unei epiziotomii. E suficient sa cautati pe Google labor/delivery positions si aveti acces la niste informatii cu adevarat pretioase. Iata diferenta esentiala intre pozitia adoptata in spital si cea care este mult mai fireasca si mai naturala... Ghiciti care nastere va decurge mai usor?! (sursa foto)

Iata cateva din sursele de inspiratie, sunt sigura ca vor fi de folos si altor viitoare mamici:






Mai sunt si altele, dar acestea mi-au fost cele mai dragi pentru simplitatea si logica expunerii. Concluzia? O femeie in travaliu are nevoie de intimitate (o moasa de incredere, calma si bine pregatita e suficienta in majoritatea cazurilor, in afara de partenerul de viata), de timp suficient pentru a se dilata corespunzator, de trucuri simple gen dus/baie in cada/stat cat mai mult vertical si nu intins in pat/masaj/aromoterapie/umor/tehnici de respiratie etc. pentru ca nasterea sa devina o experienta mai putin dureroasa si de care sa iti amintesti cu drag.
Am mai invatat ca ceaiul din frunze de zmeur poate ajuta nasterea prin tonifierea uterului (are multe indicatii: diaree, bronsita, alergii etc) si ca exista anumite remedii homeopate care pot fi de mare folos (Caulophyllum, Arnica, Actae Racemosa) in acele momente (a se lua la recomandarea medicului!). Mai ramane sa imi pastrez calmul :) si simtul umorului! Daca mai aveti idei salvatoare, le astept cu muuuuuuuulta curiozitate!

13 comentarii:

madi spunea...

Dumnezeu sa te ajute sa nasti usor si sa petreci cat mai putin timp in spital. Multa sanatate

Cristina spunea...

Draga Iulia, felicitari pentru curaj si pentru initiativele revolutionare. Intr-adevar, ceea ce in strainatate (SUA, mai ales) e un lucru banal - sa nasti acasa, de exemplu - la noi e inca de neconceput. Parerea mea este ca ar trebui totusi sa-ti anunti doctorul despre ele ca sa nu te trezesti ca se opune si iti da emotii suplimentare. Nastere usoara iti doresc si un bebe sanatos si frumos !

diana spunea...

Nu-mi vine sa cred. Gata, au trecut 9 luni? Parca zilele trecute anuntai un samburel :)

Eu te-as sfatui sa vorbesti totusi la neonatologie, sa stie de la inceput ca vrei sa iti aduca copilul cat mai repede, sa nu trebuiasca sa te certi cu ei atunci :).

Iti doresc o nastere usoara si totul sa se intample cat mai aproape de natural.

SI te rog mult, cand poti, trimite-mi un mail, vreau sa vorbesc ceva (scurt) cu tine.

Gabi(2*mama) spunea...

Nastere usoara...

Ozana spunea...

Eu am nascut anul trecut acasa in Olanda. Ce cred ca mi-a fost de ajutor... masajul facut de sot si automasajul... dar nu oricum, ci anumite puncte de presopunctura. Aici link: http://acupuncture.rhizome.net.nz/Acupressure/gb-21.aspx

Succes!

Loredana spunea...

Sa dea Dumnezeu sa ti se indeplineasca visele. Eu m-am internat la Stanca pentru tensiune si am nascut mult mai repede, la 36 de saptamni. prin urmare fiind nastere prin cezariana si bebelusa fiind micuta am stat mult mai mult in spital decat ne-am dorit, dar nu a fost asa de rau.
Nastere usoara sa aveti!

Gingasia spunea...

Sa ai o nastere usoara si prunc binecuvantat!

Octavia Kiss spunea...

nasterea la spital e obligatorie in Romania???
daca nu, ce te impiedica sa aduci acasa o moasa si sa te pregatesti cu toate ustensilele necesare?

anyway, asa cum spuneau si cititoarle de mai sus, e bine sa ii informezi din timp ca sa nu ai un stres in plus la nastere si anume ca nu sunt de acord cu tine.

chiar sper sa reusesti (asta mi-ar da si mie sperante :) Doamne-ajuta!

Iulia spunea...

Multumesc mamici pentru mesajele voastre! La urmatoarea intalnire cu doctorul voi incerca sa aduc aceste dorinte in discutie, desi parca vad ca totul se va desfasura cu viteza fulgerului, iar eu nu-l voi putea bombarda cu intrebari :).
Octavia, nu poti fi obligata sa nasti in spital :), dar nici nu isis asuma vreo moasa responsabilitatea asistarii acasa... inca . Ma tot intreb cum putem schimba noi mentalitatea doctoriceasca, astfel incat sa permita nasterea acasa? Sunt convinsa ca exista doritoare, la fel cum exista multe femei ce nu concep altfel de nastere decat la spital. La fel ca si cu homeschooling-ul, importanta ar fi deschiderea portitei legale...

nicoleta spunea...

POate ar f fost mai bine sa cauti din timp unmedic care sa te asiste in conditiile pe care ti le doresti tu. NU stiu cat de incantat va fi medicul sa aflte toate dorintele tale in ultima perioada o travaliului.

Iulia spunea...

Nicoleta, din cate il cunosc pe medic nu cred ca se va opune (m-a vazut toata sarcina). Dar nu stiu daca apuc sau nu sa nasc cu dumnealui, caci pleaca din oras la scurt timp dupa DPN-ul meu. Oricum, am vorbit cu moasa si majoritatea rugamintilor au fost implinite.

Simona spunea...

In primul rand vreau sa iti urez nastere usoara si recuperare rapida, iar pentru bebelus, sa fie sanatos si mancacios :D
Am nascut si eu acum 3 luni si mare parte din ce ai scris aici, am pregatit si eu (medicamentele homeopatice, ceaiul de frunze de zmeur, informatii despre respiratie, etc). Am vizionat cu cateva zile inainte de nastere un filmulet "Laught and learn about childbirth" - o moasa prezinta cuplurilor ce asteapta bebelusi, diverse tehnici de respiratie, informatii referitoare la durata si desfasurarea travaliului si alte lucruri referitoare la nastere. Mi-am "conspectat" ce am considerat necesar pentru fiecare etapa a travaliului, am repetat exercitiile de respiratie Lamaze descrise acolo, si iti pot spune ca travaliul a fost usor de suportat. Cele mai dureroase au fost controalele din timpul travaliului si expulzia. Nici eu nu am vrut sa stau mult in spital, asa ca m-am dus acolo cand aveam dilatatie 6. Caietelul cu notitele despre nastere m-a ajutat foarte mult: nu am intrat in panica, am stiut orientativ cat dureaza fiecare etapa si m-am concentrat asupra respiratiilor. Am nascut in Bucuresti desi locuiesc in Pitesti, si am avut timp suficient pentru dus, revizuire bagaje, etc. Singurul lucru pe care nu l-am facut din cauza distantei, a fost ca nu am luat remediile homeopatice, de teama sa nu precipit lucrurile si sa avanseze travaliul prea rapid, pana sa ajungem in Bucuresti.
Am baut si ceai de zmeur, insa de epiziotomie nu am scapat. Din ce am mai citit, util ar fi pentru evitarea epiziotomiei, masajul perineal. In speranta ca ai gasit ceva de folos in ce ti-am scris, iti doresc sa ai o experienta minunata a nasterii!

Anonim spunea...

Da, masajul perineului cred ca e important, eu am evitat epiziotomia.Am folosit ulei de masaj Weleda(dar cred ca e bun chiar si un ulei gen de migdale)
Si medicamentele homeopatice m-au ajutat f mult, am fost imediat dupa nastere in stare sa merg si sa ma misc normal. Am luat si ceai de frunze de zmeur.
Dar trebuie sa precizez ca am nascut in Franta, cu o moasa, fara peridurala si fara sa primesc perfuzii sau oxigen.
Cred ca cel mai bine e sa stai cit mai mult acasa, inainte de a te porni spre maternitate. Unele mamici stiu chiar sa-si faca singure tuseu vaginal. M-a ajutat f mult si mingea aceea de gimnastica pe care te poti balansa.
Nastere usoara!
Elena

Blog Archive