duminică, iulie 25, 2010

Eucaliptul- "arborele febrei"

Aşa este supranumit eucaliptul pentru virtutile sale antipiretice. Inspirată de cartea Alternative naturale la antibiotice, scrisă de Cristopher Vassey, am folosit uleiul de eucalipt pentru tratarea febrei Măriuţei. Cum n-a avut niciun alt simptom decât febra şi cum mă feresc cât pot de Nurofen&co., am hotărât să o tratez cât se poate de naturist :).
I-am pus comprese cu apă şi oţet pe picioare şi pe frunte şi i-am administrat uleiul de eucalipt intern (amestecat cu miere), dar şi extern (amestecat cu ulei de măsline şi ulei de levănţică) prin masaj şi inhalaţii (candelă) . Temperatura a scăzut, însă noaptea a crescut din nou, iar soţul meu mai sperios din fire :), i-a dat o porţie bună de Nurofen! A doua zi n-a mai avut nimic şi nici acum nu se plânge de nimic, dar încă aşteptăm căci nu ştim ce anume a provocat febra...
Toată casa mirosea frumos a eucalipt şi a levănţică!
În prospectul uleiurilor volatile de la Fares scrie că e interzisa folosirea lor de către gravide, mame ce alăptează şi copiilor sub un an. Eu le-am folosit în toate cele 3 situaţii şi n-am observat nicio reacţie neplăcută... Voi studia problema şi pe site-urile străine.

Mai multe date despre uleiul de eucalipt:

Eucaliptul are efect inviorator, de improspatare, foarte apreciat in cazuri de oboseala, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap sau debilitate. Se foloseste in baie, sauna, candela, masaj.
Eucaliptul este eficient in toate tipurile de febra; el scade temperatura si in acelasi timp are un efect racoritor si de improspatare asupra corpului. Astfel, el se poate folosi pentru scaderea febrei in cazuri de dizenterie, difterie, pojar, malarie, febra tifoida. Se face baie, masaj usor, comprese pe frunte.
Actiunea sa antivirala se manifesta benefic in infectii respiratorii: raceala, gripa, sinuzita, pneumonie, bronsita. Uleiul de Eucalipt decongestioneaza caile respiratorii si fluidifica secretiile. Se foloseste in inhalatii, candela, masaj local.
Eucaliptul este un remediu important in tratarea artritei, mai ales cand simptomele sunt agravate de vreme rece. Se aplica comprese sau masaj pe tonele dureroase.
Acest ulei poate fi folosit in infectii genito-urinare ca: cistita (mai ales daca a aparut ca urmare a unei raceli), nefrita, leucoree, sub forma de masaj sau bai de sezut.
Uleiul de Eucalipt impiedica proliferarea infectiilor si de aceea se poate folosi in herpes, rani, ulceratii, dar si in intepaturi de insecte, sub forma de comprese.
Utilizat in candela, Eucalpitul este un excelent antiseptic pentru aerul din camera, fapt util persoanelor care sufera de o infectie contagioasa, sau se afla in convalescenta.

7 comentarii:

Lada cu minuni spunea...

noi am folosit si un fel de un unguent cu extract de eucalipt (dar si de camfor si menta) pe care l-am pus pe piept (in caz de tuse). pe ideea ca "amorteste" niste cili rebeli.

sanatate Mariutei!

Anonim spunea...

Eu folosesc ulei de eucalipt când are Anna nasul înfundat (pus pe discuri de demachiat, în apropierea nasului dar departe de contactul cu pielea), la fel am folosit și de mentă. Din păcate, am fost nevoiți să folosim și Nurofen și altele, am traversat un prim an de colectivitate extrem de dificil...
Multă sănătate!

magdala spunea...

Foarte interesant. Nu stiam de beneficiile aduse de acest ulei Multumesc pentru info!
Ce folosesc eu pentru febra lui Simeon si m-a ajutat garantat de fiecare data a fost otetul balsamic - frectie cu acesta, diluat cu putina apa, in zona palmelor, talpilor si burtii. M-a salvat de multe ori - febra datorata, zic eu, de la aparitia maselelor si dintilor.
Data viitoare voi incerca si acest ulei.

magdala spunea...

Iulia, am scuzi ca intru cu o intrebare offtopic, din nou :D - stii ceva sau stie careva ceva despre laptele de capra? Eu mi-am alaptat baietelul pana acum aproape o luna, cand efectiv s-a lasat de san si acum ii dau lapte praf de la Milupa. Nu sunt deloc convinsa de acesta, am cautat alternative si am dat peste laptele de capra. Ceva informatii ai despre asa ceva?
Multumesc:)

Iulia spunea...

Magdala, ma tem ca nu stiu nimic util despre laptele de capra. Ce varsta are puiul tau? Poate a trecut printr-o "greva a foamei"...
M-ai facut curioasa cu otetul balsamic, nu-mi dai, te rog mai multe detalii? de unde il iei, cata apa pui?

Iulia spunea...

Aurelia, Marilena, multumim de urari.

magdala spunea...

Este un otet balsamic din comert, din acela mai scumpicel - care in mod normal se foloseste la salate, in loc de otet normal sau zeama de lamaie. Cantitatea pe care o folosesc eu a fost pur intamplatoare - 3 fasuri de otet intr-un mic bol plus 1 lingura mare de apa (mi se parea mie ca e prea concetrat otetul asta) si cu degetele imbibate in solutie ii frecam palmele si talpile.

In legatura cu laptele, asa am crezut si eu, ca e un moft, ca e din cauza maselelor care l-au chinuit mai bine de 3 luni pana sa iasa (Simeon are 1 an si 6 luni si i-au iesit intr-o saptamana 4 masele si 2 canini...), dar el se lasase usor usor de san. Cand am mai incercat sa-i mai dau, se uita la mine si radea:)), parca nici nu mai stia ce sa faca cu sanul. Bine ca a fost si atat:)

Blog Archive