luni, iunie 27, 2011

Cine ar trebui să evite folosirea telefonului mobil?


Rândurile de mai jos sunt extrase din cartea Idolii "fără fir" Telefonia mobilă şi poluarea electromagnetică, scrisă de lect. Univ. Dr. Ing Andrei Drăgulinescu şi publicată de editura Christiana în 2010. Bibliografia este absolut impresionantă (56 de pagini) şi citează cărţi sau articole de specialitate publicate în întreaga lume.
Sunt bucuroasă că această lucrare există, că explică în detaliu de ce sunt nocive şi cum ne influenţează câmpurile electromagnetice de diferite frecvenţe (de la emiţătoarele radio şi TV până la computere, cuptoare cu microunde, telefoane fixe fără fir etc.), că ne arată concret pericolul în care ne aflăm, dar şi măsuri prin care ne putem proteja, fie doar şi parţial... Nu recomand această carte doar părinţilor, ci oricui îşi doreşte o viaţă lipsită de vizite la medic, însă cred cu tărie că volumul destul de voluminos :) pe care îl am în faţă trebuie citit de toţi cei care avem sau vom avea copii.
Lectura nu e neapărat facilă (cel puţin pentru mine ca necunoscător), însă cu un creion în mână şi răbdare, putem urmări toate explicaţiile oferite cu adevărată rigoare ştiinţifică. Iar concluziile sunt prezentate la un nivel cât se poate de accesibil, aşa încât lectura ne va fi cu siguranţă de folos.
Personal, am experimentat o parte din simptomele descrise în carte după folosirea telefonului mobil sau a calculatorului : dureri de cap/urechi, oboseală, iritabilitate, slabă capacitate de concentrare şi nu pot să nu mă întreb dacă imunitatea nu tocmai grozavă (cred eu) a fetiţelor noastre nu e influenţată şi de acest factor: "poluarea electromagnetică"...

Radiaţiile emise de telefoanele mobile sunt în particular nocive pentru următoarele categorii de persoane:
  • copiii
  • femeile însărcinate
  • persoanele în vârstă
  • persoanele suferind de maladii imunodepresive
  • persoanele cu hipersensibilitatea la radiaţiile electromagnetice
Utilizarea telefonului mobil va trebui evitată:
  • dacă luăm anumite medicamente, în special picăturile pentru afecţiunile oculare
  • dacă purtăm, în momentul în care telefonăm, ochelari ce conţin metal (rame metalice) deoarece absorbţia microundeor la nivelul ochilor se intensifică
  • dacă în corp se află implantat material medical metalic (ex. amalgamuri dentare)
  • în timpul perioadelor depresive sau de sttres
  • în cazul maladiilor grave
  • când traversăm perioade de oboseală
Mai mulţi oameni de ştiinţă ridică problema unei legături între utilizarea telefonului mobil şi autism. În SUA, în 1992 erau aproximativ 8200 cazuri de autism şi 15 milioane de telefoane mobile vândute, iar în 2003 erau aproximativ 148 200 de cazuri de autism şi 140 de milioane de telefoane mobile vândute. (...)

Expunerea unei femei însărcinate la undele emise de un telefon mobil timp de 10 minute conduce la creşterea frecvenşei cardiace a fătului şi la diminuarea cantităţii de sânge evacuat de inima acestuia la fiecare bătaie. De asemena, acest efect are loc şi la expunerea nou-născutului la aceleaşi radiaţii emise de mobil, tot timp de 10 minute.
Expunerea unui copil la radiaţiile emise de telefonul mobil, în special pe perioada vieţii sale intra-uterine, dar şi după naştere, duce la creşterea probabilităţii ca el să sufere de tulburări comportamentale atunci când va merge la şcoală (în special hiperactivitate).

va urma

0 comentarii:

Blog Archive