duminică, martie 22, 2009

Fara titlu

Am preluat de aici acest mesaj. O rugaciune si un banut cat de mic pot face minuni...

Am primit acum câteva zile mesajul de ajutor pentru Dragoş. Un alt mesaj, ca şi celelalte peste o sută şi ceva, în ultimele opt luni. Despre Dragoş, alt tânăr obişnuit din România, alt elev obişnuit - un licean de 18 ani din România, copilul unei femei obişnuite din România. Diagnosticat de curând cu leucemie: „Dragoş Croitoru are 18 ani, este elev în clasa a XII-a la Liceul Dante Alighieri din Bucureşti şi fiu unic al Corneliei Croitoru - o femeie oarecare din această ţară - şi a fost diagnosticat cu leucemie acută mieloblastică, în noiembrie 2008. Singura şansă a lui Dragoş este un transplant de măduvă, lucru posibil doar într-o clinică din străinătate. Astfel de operaţii nu se pot finanţa prin formularul E 112, ci se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii. Dosarul lui Dragoş a fost depus la Direcţia Sanitară în data de 28 ianuarie 2009, cu numărul de înregistrare 868, dar se întârzie aprobarea lui. Dragoş nu mai are timp să aştepte ca funcţionarii să tot amâne rezolvarea situaţiei. Pe dosar scrierisc maxim”. Dragoş are nevoie urgentă de bani, sperăm să îl puteţi ajuta şi dumneavoastră…”

Apoi am primit altul. Redau mesajul aşa cum l-am primit. Dacă vă aflaţi în aceeaşi situaţie sau doriţi să sprijiniţi demersul mamei lui Dragoş, puteţi lua legătura cu dânsa, mai jos sunt datele de contact:

Să schimbăm o lege

pentru ca oamenii să nu mai moară cu zile în România.

Dragoş Croitoru - un caz care trebuie să schimbe un sistem”.

Dragos Croitoru, un baiat de 18 ani are nevoie de ajutor. Pentru aceasta, s-a mobilizat o armata de voluntari, fara macar a cunoaste pacientul.

Are leucemie si zilele ii sunt numarate, starea fiind tot mai grava.

Medicii din Romania nu-l pot ajuta, iar medicii din Occident sunt dispusi s-o faca, fireste contra cost.

Are nevoie de banii nostri (prin intermediul Ministerului Sanatatii, care administreaza banii nostri din contributii).

Cum il putem ajuta pe el si pe altii ca el?

Trebuie sa militam pentru modificarea legii: initierea unui pachet legislativ care sa contina termene precise pentru rezolvarea prioritara a acestor dosare si sanctiuni severe pentru nerespectarea lor. Moartea este implacabila si nu stie sa astepte frumos la rand!

Trebuie sa militam pentru TRANSPARENTA in tratarea acestor dosare!

Trebuie sa militam pentru schimbarea sistemului sanitar din radacini.

Pacientii din Romania nu-si cunosc drepturile, acest lucru trebuie sa se schimbe.

Istoric:

1. Exista un dosar care, dupa 4 luni de „zacut” pe la Directia Sanitara Bucuresti, a ajuns la Ministerul Sanatatii pentru aprobarea fondurilor necesare. Cat va mai „zace” si la Minister, nu stim…

2. Birocratia tipic romaneasca il poate baga-n mormant pe acest tanar. De ce? Incredibil, exista o comisie medicala care aproba aceste dosare si care se intruneste doar o singura data lunar! PENTRU CAZURI DE URGENTA pe dosarul lui Dragos scrie RISC MAXIM DE EXITUS - ADICA DE MOARTE). Nimeni nu stie cand. Nu exista nici o regula.

3. De ce militam pentru rezolvarea acestui caz? Pentru viata unui tanar de 18 ani, dar si pentru a altora ca el (oricare dintre noi putem ajunge in orice clipa intr-o situatie similara, nimeni nu ne garanteaza ca noua nu ni se poate intampla…)

4. Idealul organizarii sociale este democratia participativă si de aceea ne asociem pentru schimbarea lucrurilor.

5. Nu suntem Dumnezei sa-l favorizam pe Dragos in detrimentul altor tineri in situatii similare, insa legile pot fi schimbate doar pornind de la cazuri concrete.

6. Dorim egalitate in fata legii, dar nu in fata unei legi strambe.care este interpretata aleatoriu (in cazul concret al lui Dragos se tergiverseaza raspunsul astfel incata pacientul sa moara, „obiectul” dosarului dispare si Ministerul nu mai cheltuie cu el… Vi se pare cinic, nu ???)

7. Dragos Croitoru nu este un favorizat al sortii, ci doar un precedent, un semnal de alarma ca lucrurile trebuiesc urnite.

Toti cei cu spirit civic sunt invitati sa sustina acest demers prin toate mijloacele de care dispun (transmiteti-l mai departe catre catre cunostinte din presa, tv, Parlament, Partide). Poate cineva va avea timp sa se indrepte si catre problememe reale ale oamenilor simpli.

Date de contact:

Cornelia Croitoru - o mama disperata - tel 0742 052 179

Oana Gheorghiu - 0722 292 669

ogheorghiu@ro.tramex-europe.com

oana@cobat.ro

0 comentarii:

Blog Archive