duminică, iunie 12, 2011

Ce uneşte o familie?




Te-ai întrebat de ce o familie este atât de unită, în timp ce alta este dezbinată?Părerea mea este că o familie în care sunt prezente următoarele două elemente, are toate şansele ca între membrii ei să se stabilească legături strânse, de durată:
  • dragostea necondiţionată :"Te iubesc pentru că eşti al meu, nimic mai mult, nimic mai puţin."
  • amintiri plăcute
Întrebarea care se naşte e: Cum să creezi amintiri plăcute? Orice părinte poate crea amintiri de neuitat. Nu contează prea mult împrejurările în care trăieşti, trecutul tău, unde locuieşti, câţi bani ai. Nu-ţi trebuie decât hotărâre şi o strategie adecvată. Dacă vei folosi următorii cinci factori, le vei oferi copiilor tăi amintiri ce-i vor uni definitiv cu familia.

TIMPUL devine repede unul dintre cele mai preţioase capitaluri pe care le avem, iar angajarea în prea multe activităţi este dăunătoare. Încercăm zadarnic să ne înşelăm singuri acordându-le copiilor noştri un timp de o calitate deosebită, dacă nu este suficientă cantitate. Fără timp suficient, orice am face, calitatea timpului petrecut cu ei are de suferit. Soluţia? Organizarea eficientă a timpului (capitol la care eu una sunt deficitară). Iată câteva sugestii:
  • programează-ţi dinainte să acorzi timp familiei (de pildă notează mai întâi în agendă zilele de naştere importante, zilele mai deosebite pentru copii- vreun meci, spectacol etc-, vacanţa (la noi vacanţa e plănuită spontan!), apoi completează programul pentru luna în curs, ţinând seama de datele ocupate pentru ocazii familiale)
  • discută-ţi intenţiile cu copiii (pe măsură ce cresc şi ajung mai independenţi e nevoie să le comnunicăm intenţiile şi planurile noastre copiilor, dacă vrem să mai petrecem timp cu ei
  • familia e mai importantă decât interesele personale (învăţăm să ne mai tăiem voia, cum ar spune monahii, poate e necesar să renunţăm la vreo conferinţă sau curs de gătit, la vacanţa mult visată în Honolulu pentru a fi aproape de copiii noştri când au mare nevoie de noi)
  • adaptează-ţi programul ca să participi la evenimentele semnificative din viaţa copiiilor tăi (de exemplu fă schimb cu un coleg sau ia-ţi o zi liberă ca să poţi fi alături de copil în momente importante pentru el- o serbare, un spectacol, un meci de fotbal în care el este implicat)
CONVERSAŢIA Cheile comunicării cu copiii noştri sunt disponibilitatea (nu încercaţi să scăpaţi de momentele când copilul vrea să vă vorbească, cu siguranţă majoritatea treburilor mai pot aştepta!) şi perseverenţa. Se pare că cele mai potrivite momente sunt cele dinaintea culcării, primele clipe ale dimineţii şi imediat după şcoală sau cînd familia se destinde. Chiar dacă aveţi un copil mai necomunicativ, nu vă pierdeţi nădejdea; continuaţi să-l iubiţi şi să-l ascultaţi.

TRADIŢIILE care pot fi unice, de exemplu: prima zi de şcoală, majoratul, anuale, de exemplu zilele de naştere, Crăciunul, Paştele, săptămânale- mersul la biserică duminica, ieşitul în oraş în anumite zile sau zilnice ca luarea mesei împreună, rugăciunea în familie etc. Toate aceste tradiţii vor fi îndrăgite în timp şi vor deveni o moştenire nepreţuită.

CĂLĂTORIILE fie scurte, la un orfelinat, spital, muzeu, obiectiv turistic, fie mai lungi, adevărate vacanţe şi ocazii de a cunoaşte diversitatea lumii în care trăim.

TANDREŢEA care e cel mai puternic liant al relaţiilor şi care se poate manifesta fizic, prin atingere şi îmbrăţişări afectuoase sau sufleteşte, prin grija faţă de nevoile celorlalţi membri ai familiei. Vorbind despre tandreţea emoţională, Stephen Covey prezintă şase căi utile în relaţia dintre soţi, dar şi între părinţi şi copii prin care putem consolida încrederea reciprocă.
  1. înţelege individualitatea fiecărui om (această dorinţă a copiilor creşte pe măsură ce cresc şi ei)
  2. îngrijeşte-te de lucruri mici (de exemplu îngrijirea acordată unei răni mici, prepararea mâncării favorite etc)
  3. respectă-ţi promisiunile (dacă eşti uituc, notează tot ce le-ai promis, aşa cum procedezi probabil la serviciu!)
  4. explică-le clar şi cu iubire ce aştepţi de la ei (astfel îţi dovedeşti nu numai respectul faţă de ei, dar îi ajuţi şi să ducă la bun sfârşit sarcina dată)
  5. manifestă integritate personală (adică ai grijă ca vorbele şi faptele tale să fie în armonie dacă vrei să le câţtigi încrederea celor dragi)
  6. recunoaşte şi cere iertare când ai greşit (cred că nu mai e nevoie de vreun exemplu...)



Informaţii selectate din cartea Clipele implinirii copilului meu de John Maxwell.

5 comentarii:

Sandra spunea...

Te iubesc pentru ca "esti al meu"... suna cumva din alt film decat cel al iubirii neconditionate de care scrii. Posesiunea asta, acest al meu, a mea... oare aduce implinirea? Cred ca sunt anumite lucruri care tine fiecare, cred ca avem nevoie de intimitate, dar sa iubesti ceva pentru ca e al tau? Suna cumva a dragoste cu forta. Ma mai gandesc...

anaflorina spunea...

Cred ca leaga o familie binecuvantarea si harul primit prin taina cununiei, modul in care membri ei se raporteaza la Dumnezeu si unul la celalalt.Dragostea si smerenia tin o familie unita.Daca acestea:harul, dragostea si smerenia exista nimeni si nimic nu poate destrama o familie.Casa trebuie zidita pe piattra, iar Piatra este Hristos!
Sa fiti impreuna si in cer!

Iulia spunea...

Mama in Era varsatorului, autorul se referea exact la iubirea neconditionata. "Te iubesc pentru ca esti al meu" se opune lui "te iubesc pt. ca esti cuminte, bun, ascultator, harnic" etc.


Anaflorina, sunt intru totul de acord. Insa pe langa aspectul duhovnicesc, pe care trebuia sa il mentionez primul, mai sunt si faptele noastre zilnice care zidesc sau destrama familia, fapte care pleaca, evident, tot din starea noastra duhovniceasca.
Sa stii ca asa urare inca n-am primit. e foarte frumoasa si cu permisiunea ta o voi transmite si altora.
Va multumesc pt. comentarii.

Loredana spunea...

Forte adevarate cuvinte!

Ana spunea...

Iulia, chiar stiu un homeopat bun (noi l-am incercat de 2 ori in probleme minore dar remediile au functionat imediat) insa pediatra noastra minune ne-a zis de un baietel ce vine la ea cu astm (antibiotic de 2 ori pe luna si dependent de spray de respitat vindecat de acest nene homeopat:))
Il cheama Pop Ovidiu si are cabinet pe Baritiu Nr. 16 (nu sunt sigura de numar, poti intreba la tel). Tel: 0788423332 si )757 725483. 100 de lei prima consultatie, apoi 70 sau 40 daca iti faci abonament de 5 consultatii, 200 de lei. Na, toate detaliile ce le stiu despre el:P Sper sa va ajute cu Mariuta si pe voi! :) Voi veniti tot la bisericuta in Hasdeu ca am vazut ca ai pomenit-o in ceva postare:)

Blog Archive