sâmbătă, noiembrie 29, 2008

Esarfa port bebe sau de ce sunt fericiti copiii




Am vorbit mai multor oameni despre ea, asa cum povestesti tuturor despre iubirea vietii tale. Nu ma pot abtine sa nu vorbesc si acum despre ea, caci prea imi e draga si e pacat sa nu afle si altii de asa minunatie.
Multe nopti au fost mai usoare si multe zile au fost cu adevarat de neuitat datorita ei. Esarfa aceasta, (cearsaful) cum o numesc unii vecini, am cumparat-o de-abia cand Mariuta avea 5,2 luni, pentru ca n-am aflat decat tarziu de existenta ei. Am invatat relativ repede cum s-o leg, iar Mariuta a fost incantata sa participe la tot ceea ce faceam. A fost cu mine, sau mai bine zis pe mine, in toate plimbarile facute pe langa casa sau in Cluj, de la parc si pana la magazine sau banca. Cu Mariuta am platit facturi, am rezolvat actele pentru PFA la Finante, am citit in fuga prin librarii sau am admirat tinerii care cantau la chitara pe strada. A invatat o gramada de lucruri simplu, firesc, pentru ca a avut acces la ele si nu afost nevoita sa stea pasiva intr-un carucior de copii. Senzatia de a o avea lipita de mine tot timpul, de a ma juca cu mainile si piciorutele ei, de a-mi adormi in brate, de a topai pe strada cantand si razand cat asteptam schimbarea culorii semaforului nu poate fi descrisa decat astfel: delicioasa!
Am facut curat in casa cu Mariuta cocotata pe spatele meu, am purtat-o pe sold, ca in vechime, sau pe fata, unde nu de putine ori a si dormit... Si ce somn! Linistit, cu adevarat odihnitor, fara plans la trezire, doar cu niste ochisori mirati care spuneau: "Acum unde suntem?". Am starnit multe intrebari si nedumeriri, dar foarte putini oameni au fost cei care au pus la indoiala beneficiile aduse de purtatul in esarfa al bebelusilor. Si cum ai putea sa te indoiesti cand le vezi zambetul increzator sau privirea alerta, pusa pe descoperiri? Faptul ca au acces la lumea cea mare, la expresiile fetei adultilor si la modul lor de a se manifesta, de la aceeasi inaltime cu acestia le da incredere si curaj omuletilor nostri dragi, care invata cu aviditate.
Am avut si inca am caruciorul; Mariuta a mers in el primele 2, 3 luni, apoi am dus-o intr-un port bebe incomod. Biata de ea nu statea prea bine...iar spatele nostru nici atat! Dar ii placea muuuuuuult mai mult decat in carucior. In clipa in care am gasit pe internet wrap-ul insa, am stiut ca e ceea ce imi trebuia si am facut tot (im)posibilul sa il cumparam. Nu regret o secunda achizitia si n-am ezitat niciodata s-o recomand oricui. Noi am comandat-o din Germania dar spre marea mea bucurie am vazut ca exista si mamici romance care au inceput sa confectioneze asa ceva.
Inainte de a incheia aceasta prima parte se cuvine sa mentionez ca nu plec aproape niciunde fara esarfa mea, iar Mariuta are acum 2, 7 ani...

Fotografiile sunt preluate de aici.

joi, noiembrie 27, 2008

Munca, un exercitiu de statornicie

Ne-am intors ! Cam obosite dupa o noapte de mers cu trenul... Acum ne-am mai odihnit si ne bucuram sa fim acasa, desi a fost bine si la bunici ! Lasand la o parte viroza urata care ne-a aranjat o saptamana din cele doua de vacanta. Voi scrie (daca mai am cand) si cateva impresii din vacanta; deocamdata anunt ca in urma articolului Irinei am mai aranjat garderoba si ma simt minunat (!),iar in urma articolului Marilenei, m-am convins inca o data ca nu sunt ingrijorata degeaba de potentialele efecte secundare ale vaccinurilor. Iata si ceva ce mi-a placut si m-a facut sa ma gandesc la felul in care muncesc; uneori zic las'ca e bine si asa, dar niciodata nu ma simt bine cand am terminat un lucru in care n-am pus tot sufletul si pentru care nu m-am straduit destul. Nu mai spun de cate ori nu mi-am analizat lectiile tinute in fata elevilor si de cate ori nu m-am gandit ca am lucrat superficial. Cum insa nu pierd nadejdea ca pot face un lucru bun cu ajutorul Domnului, o iau de la capat cu forte noi si cu hotararea de a imbunatati lucrurile macar de acum incolo. George Stubbs, Reapers
Se spune adesea ca munca e in slujba lui Dumnezeu. Dar numai acea munca e in slujba lui Dumnezeu, care dezvaluie ceea ce este dumnezeiesc in natura noastra, care inseamna o biruinta a vointei noastre sufletesti asupra nelinistii, a toanelor si a dorului de tihna. Foarte multa munca este 'in slujba diavolului', deoarece o indeplinim astfel incat prinde radacini in caracterul nostru obiceiul tradator al jumatatilor de masura.


Si inca ceva; pe langa hotararea de a duce un lucru la capat, e necesara hotararea de a te si apuca de el! Nu stiu altii cum sunt, dar eu am zile in care imi lipsesc atat entuziasmul cat si hotararea de a imi indeplini indatoririle. Aici intervin marea putere a vointei si a simtului datoriei si nu de putine ori am simtit o mare multumire cand am reusit totusi sa imi infrang lenea si sa fac ceea ce aveam de facut. Imi amintesc de o vorba a parintelui Teofil Paraianu, "intai datoria, apoi bucuria". Ce simplu si frumos a spus-o, cat de adevarat si cat de greu de implinit uneori...
Fritz Sonderland,The Knitting School

Planurile grozave de virtuti mari trag foarte putin in cumpana; caracterul ti-l poti forma numai prin lucrurile simple si elementare. Indarjirea in hotarare se invata in zilele lucratoare, nu in cele de sarbatoare. Ziua de sarbatoare poate sa dea entuziasm, dar numai zilele obisnuite preschimba toate in viata. Cartea din care am citat pasajele se numeste Indrumarea Vietii, autor Dr. Fr. W. Forster.

duminică, noiembrie 09, 2008

Niciodata toamna

Maine dimineata plecam pentru doua saptamani la parintii mei,in Prahova. Nadajduim sa facem din nou o cura in salina de la Slanic, sa ii obosim bine bine pe mamaie si tataie, pe varul Alexandru si mamica lui, respectiv sora mea.
Insa nu voiam sa plecam fara sa lasam o mica amintire in urma noastra, asa ca am ales acest cantec, insotit de un videoclip care bucura inima si ochii deopotriva.
Cu drag,
Iulia

sâmbătă, noiembrie 08, 2008

Un aspect din medicina, cel putin controversat...

Marturisesc ca am mari indoieli in privinta vaccinarii cam de 1 an, de cand am inceput sa citesc diverse studii, carti, articole pe Internet. Dar am zis ca nefiind medic, nu pot sti prea multe si nu trebuie sa cred tot ceea ce citesc, deci sa ma pozitionez cumva la mijloc intre cele doua tabere care sustin, respectiv se opun ferm vaccinurilor.Am gasit si acest documentar, mai greu de urmarit, nefiind tradus din engleza. Merita totusi efortul sa il urmariti; e bine argumentat, explicatiile sunt pe intelesul tuturor si provoaca niste intrebari, la care nu ne mai putem raspunde prin argumente de genul "asa face toata lumea si asa e bine". Nu am gasit inca raspunsul definitiv, asa ca sugestiile sau experientele celor care cititi aici sunt binevenite si asteptate cu mult interes. Multumesc!


joi, noiembrie 06, 2008

miercuri, noiembrie 05, 2008

Devalorizarea laptelui prin pasteurizare

Am gasit aici un articol care mi-a starnit interesul. M-am gandit ca e posibil sa intereseze si pe altcineva si chiar ca e posibil sa aflu alte pareri. Noi suntem mari consumatori de lapte, Mariuta e alaptata in continuare, dar bea cu placere si lapte da vaca. Insa n-am avut curaj decat o singura data sa i-l dau nefiert.


Pasteurizarea a fost introdusa de Louis Pasteur, savant francez, si consta
in incalzirea alimentelor pana la cca. 80 grade C urmata de racirea brusca,
pentru a distruge bacteriile, flora patogena. Dar, prin aceasta si
alimentele isi pierd, mai mult sau mai putin, din valoarea lor intrinseca,
ceea ce poate aduce prejudicii sanatatii, asa cum a dovedit-o un experiment
publicat in numarul din iunie al revistei "Minte si materie", din Oxford
(Anglia):"In Scotia, la o scoala agricola, s-au facut niste experimente, pentru a
putea urmari ce efect are asupra viteilor hranirea lor cu lapte pasteurizat
si cu lapte crud. Opt vitei au primit, inca din prima zi de viata, lapte
pasteurizat, iar alti opt, lapte crud. Doi din prima grupa au murit din
prima luna. Unul dintre vitei a fost scutit de continuarea probei pentru a
ramane in viata. Al patrulea vitel a murit la doua zile dupa incheierea
perioadei de proba, in timp ce ceilalti au putut fi salvati, dandu-li-se
ulterior lapte nefiert. Viteii grupei a doua, care au primit toti lapte
nepasteurizat, au rams toti in perfecta stare fizica."
Scrisoarea sanatatii, organul Asociatiei Kneipp, din sudul Germaniei, scria
in numarul 2 din 1972: "Doi oameni de stiinta americani, Potenger si Simonsen, au experimentat alimentatia cu lapte pasteurizat la pisici. Cercetarile s-au stins peste mai
mult de trei generatii de pisici. Cele hranite cu lapte crud s-au dezvoltat
normal.La cele la care laptele pasteurizat a fost hrana principala s-a instalat un
rahitism grav care, in cele din urma, a dus la moartea lor. La toate pisicile care nu au primit lapte crud, inca din prima generatie au avut loc avorturi. Animalele au suferit modificari de comportament, devenind agresive, zgariind si muscand. La 53%
din animale, glanda tiroida (organ de origine epiteliala cu secretie interna
asezata pe partea anterioara a laringelui) era slab dezvoltata. In generatia
a treia, animalele erau aproape degenerate."
Dupa cum rezulta din toate experientele de mai sus, laptele isi pierde
puterea sa datatoare de sanatate si calitatile nutritive de indata ce este
incalzit sau fiert.
Cunoscutul biolog canadian H. Tobe, scrie in cartea sa, "Enzimele,
caramizile vietii" ca prin incalzire si pasteurizare, prin procesele de
fabricatie si chimizare ale alimentelor, toate enzimele de importanta vitala
pentru noi sunt distruse.
Ca urmare, elementele principale ale laptelui, in special calciul, fierul si
fosforul, nu mai pot fi decat in mica masura asimilate, metabolizate, de
corpul nostru. Tot ceea ce ramane devine o aglomerare de deseuri ce
constituie un depozit in sange. Germenii bolilor, care misuna pretutindeni,
gasesc, in sangele incarcat de reziduurile produselor pasteurizate, un teren
propice pentru dezvoltare. Astfel se nasc bolile.
Pasteurizarile actioneaza astfel oarecum impotriva tocmai a scopului pentru
care sunt utilizate.
Un cercetator englez, Z. H. Oliver, confirma aceste adevaruri in cartea sa,
"Probele remediilor": "De ce o ramura uscata este atacata de viermi si
bacterii si nu una sanatoasa, care este plina de suc si viata?" Pentru ca
bacteriile au fost create tocmai pentru a inlatura deseurile acumulate si
astfel au un rol deosebit de important in natura. "Dar, iata ca, de indata
ce gasesc un depozit de deseuri in sange si ataca tesutul celular, noi le
invinuim ca ne-au provocat suferinta desi nu ele sunt vinovate de
declansarea bolii". In aceasta privinta sunt de
acord multi medici. Pentru a dovedi in mod cert un atare fapt, prof. Emerich
a inghitit o fiola intreaga cu bacterii de holera, care nu i-au facut,
bineinteles, nici un rau.
O mama foarte grijulie fata de copilul sau a considerat ca odrasla ei nu mai
poate bea lapte crud, de la o anumita vaca, apartinand unui prieten
apropiat, sperand ca se poate increde in onestitatea lui. Dupa un timp, s-a
descoperit ca vaca respectiva suferea de tuberculoza, boala fiind intr-o
faza foarte avansata de evolutie.
Copilul probabil ca inghitise milioane de germeni de tuberculoza. Dar i-au
daunat? Nicidecum! Band lapte crud si folosind si alte cruditati, avea o
constitutie foarte robusta, astfel incat bacteriile nu au gasit un teren
favorabil, prielnic, pentru dezvoltare.
Z. H. Oliver a mai adaugat ca "laptele, o capodopera dietetica", daca este
pasteurizat devine" o usa deschisa pentru boli si moarte".
Dr. Evelyn, de la London Hospital, a publicat in ziarul "Asistenta sociala",
nr. 47 din 1934, rezultatele unor studii facute asupra aparitiei si
evolutiei cariilor dentare la copiii din diferite orfelinate. Ea a
descoperit ca laptele crud constituie o aparare activa impotriva bolilor,
care sunt atat de raspandite. Experientele facute asupra a 750 de baieti au
scos la iveala, dupa trei-patru ani, rezultate uimitoare. La o grupa de 58
de copii, carora li s-a dat regulat lapte crud, dupa acelasi interval de
timp nu a mai aparut nici un caz de carie dentara. Alte experimente, cu alte
grupe, au dat aceleasi rezultate.
Arnold de Viers, un cercetator american, consemneaza in cartea sa, "Elixirul
vietii", tot felul de experimente efectuate in Anglia si America, unele in
universitati, altele in spitale. Copiii
carora li s-a dat exclusiv lapte pasteurizat s-au imbolnavit in scurt timp
de scorbut (lipsa vitaminei C), rahitism (lipsa de calciu), tulburari
digestive si alte boli.
Experientele au demonstrat ca laptele pasteurizat, in loc sa apere de
tuberculoza, a favorizat-o.
Intr-un camin de copii din Anglia, 14 copii - dintr-o grupa experimentala
mai mare -, care au fost alimentati un timp, regulat, numai cu lapte
pasteurizat, s-au imbolnavit de tuberculoza, in timp ce intr-o alta grupa
experimentala, hranita cu lapte crud, numai un singur baiat s-a imbolnavit
de aceasta boala.
Arnold de Viers descrie cu lux de amanunte toate experientele, asa incat nu
poate fi vorba de niste rezultate inventate.
Toate aceste dovezi arata ca atat laptele pasteurizat cat si fierberea sunt
fara sens, nu numai ca sanatatea oamenilor este prejudiciata, dar prin
devalorizarea alimentelor se pierd milioane.
Am locuit cativa ani in Florida - SUA. Am fost pus in situatia, la un moment
dat, sa trebuiasca sa fac rost de lapte crud pentru niste copii bolnavi ai
unor vecini, dar oricat m-am zbatut, mi-a fost imposibil. Nici taranii nu
puteau sa-mi vanda, pentru ca legile interziceau comercializarea laptelui ca
atare. Nestiinta celor multi a permis unor profitori sa voteze o astfel de
lege. Singurul avantaj al pasteurizarii consta in faptul ca, in acest fel,
laptele poate fi pastrat mai mult timp si transportat fara a se altera.
Consumatorului nu-i aduce nici un folos, ci pagube incalculabile. Sa nu
uitam ca laptele contine mai mult calciu decat orice aliment, iar 90% din
oameni sufera de lipsa de calciu. Multe boli, chiar si artroza, afectiunile
coloanei vertebrale, ale articulatiilor si cele de cord,
ca si fracturile sunt consecinte ale lipsei de calciu. Pentru asigurarea
cantitatii de calciu necesara organismului trebuie sa bem zilnic putin lapte
crud.
In multe regiuni ale Germaniei nu se mai gaseste deloc lapte crud. In
Elvetia lucrurile stau ceva mai bine, dar si aici laptarii "dispar" unul
cate unul. Daca oamenilor nu li se spune adevarul curat, in curand vom
ramane si noi fara lapte crud. Chiar si acum se foloseste mai mult lapte
pasteurizat, desi este mai scump. Nu se stie ca prin pasteurizare calitatile
lui sunt depreciate, fapt ce constituie o cauza a bolilor. Nu se stie ca o
cura cu lapte crud poate vindeca boli grele: chiar si pentru potolirea setei
este mult mai bun si mai ieftin decat orice alta bautura gazoasa indulcita.
Cine vrea sa se hraneasca ieftin si totusi foarte sanatos, foloseste mult
lapte crud.
Iaurtul isi pierde si el o parte din valoarea sa prin fierbere (enzime,
proteine, vitamine,calciu) ; in plus, acidul puternic din iaurt rapeste
corpului calciul. Din contra, laptele nefiert, cel mai bun furnizor de
calciu, are proprietati bazice in proportie de 80% si neutralizeaza,
asemenea zarzavaturilor, toxinele acide daunatoare din organism. De aceea
vindeca bolile. Nici un dusman al laptelui nefiert nu poate tagadui acest
adevar. Laptele prins, cat nu s-a acrit si este folosit cu masura este
inofensiv. Doar bolnavii de reumatism trebuie sa-l evite.
Toate sunt bune, ar obiecta cineva, daca nu ar exista si riscuri! Care risc?
O data cu exemplele prezentate, am vazut ca pericolele sunt mai mari si mai
multe in cazul laptelui pasteurizat decat la cel nefiert.
In Bulgaria si in alte state rasaritene, laptele crud si cel prins
constituie alimente de baza si nimeni nu se gandeste la
vreun risc. Daca multi oameni din aceste tari traiesc si peste 100 de ani,
doar laptelui crud ar trebui sa-i multumeasca! Frica de imbolnavire este asa
de mare, incat, cu toate avantajele laptelui crud, ea are castig de cauza..
Iar cei ce alarmeaza impotriva asa-ziselor riscuri ale utilizarii laptelui
nefiert, o fac pentru beneficiul lor, inducand in eroare oamenii. Daca se
atrage atentia impotriva consumarii laptelui nefiert, sau daca acesta este
interzis, cu atat mai mult ar trebui sa fie interzis automobilul, care
provoaca nu numai un numar mare de accidente, schilozi si invalizi, ci chiar
si multi morti.
Laptele nefiert actioneaza ca un purificator, de aceea este foarte igienic.
Bacteriile straine care s-ar putea dezvolta sunt inofensive si nu-i
altereaza calitatile, pentru ca laptele nu se strica, nici nu putrezeste, ci
numai se acreste. Aceasta se datoreaza fermentului lactic. Deci, nu trebuie
sa va temeti sa-l beti daca nu mai este proaspat. Laptele actioneaza totusi
ca purificator si nu pierde nimic din capacitateas a de a intretine
sanatatea.. Laptele nefiert nu se mentine pur numai pe sine, ci el curata
intestinele de resturile bacteriene de putrefactie si de alti agenti
patogeni, in timp ce laptele fiert sau pasteurizat putrezeste. El este mort
si nu mai are nici o putere de curatire si de vindecare. Se mai spune ca
sistemul de muls este neigienic. Cei care spun asta nu stiu ca 2/3 din lapte
este muls mecanic si in curand intreaga cantitate de lapte va fi mulsa
astfel, metoda ce se practica in America de multi ani.
Nu s-a observat, de pilda, ca laptele neimbuteliat este filtrat in laptarii?
Eu cred ca afirmatia ca ar fi neigienic este un pretext al adversarilor
laptelui crud. In plus, nici prin pasteurizare el nu devine "mai curat";
dimpotriva, agentii curateniei, enzimele si acidul lactic, sunt distrusi,
astfel ca nu mai poate
fi vorba de igiena. Eu personal consum zilnic lapte crud. De ce? Pentru ca
este alimentul cel mai bun si agreabil, cel mai bun la gust, cel mai usor de
digerat, relativ cel mai ieftin si cel mai valoros. In familia noastra,
desertul este, adesea, o cana cu lapte nefiert. Fetita mea, care are sapte
ani, inca din primele saptamani de viata a mancat lapte de vaca nefiert,
diluat corespunzator. Pana in prezent nu a facut nici una din bolile
copilariei si s-a dezvoltat minunat.
Dorim sa protestam energic impotriva unei afirmatii neintemeiate aparuta
intr-o lucrare a lui Holtzer Sommers, anume ca, din cauza consumarii
laptelui nefiert, copiii ar face afta (ulceraþie, rana superficialã,
dureroasã, localizatã pe mucoasa gurii sau a faringelui), s-ar imbolnavi de
pojar, varsat de vant, scarlatina etc. Propriul meu copil este un exemplu ca
toate acestea nu sunt decat nascociri. Faptele dovedesc tocmai contrariul:
laptele crud vindeca, pentru ca "imobilizeaza" acizii. In plus, pentru
convalescenti este alimentul cel mai usor digerabil.
Fara temei este si teoria lui Sommers, conform careia omul adult nu ar mai
putea digera laptele nefiert (ci numai sugarii) sau ca acesta, de indata ce
vine in contact cu aerul, nu ar mai fi nici pur, nici crud! Chiar numai
faptul ca, in tarile balcanice, oamenii - a caror hrana de baza o constituie
laptele crud - ajung la varste mult inaintate decat media de viata, face sa
cada teoria lui Sommers. A respinge laptele pe motive etice este cu totul
altceva. Dar de ce sa-i contesti calitatile?

marți, noiembrie 04, 2008

O nevinovata plimbare prin Clujul de azi



Merg adeseori cu Mariuta in Cluj. Mai schimbam si noi aerul, privelistea... Dupa un drum, cu autobuzul, de o jumatate de ora, ajungem in sfarsit in fata Operei Maghiare si a Parcului Central. Coboram entuziasmate si pornim inspre diverse locuri: uneori piata mare, alteori Muzeul de Arta, alteori librarii, sediul Finantelor Publice, Catedrala Ortodoxa; depinde ce avem de facut in ziua respectiva. Toate plimbarile noastre au un element comun: slalomul printre masini si mai ales, printre fumatori! Daca de masini ne putem feri, inca mai exista trotuare libere (mare minune!), in schimb, niciun fumator nu ne poate lipsi de placerea de a savura si noi un Kent sau Winchester sau mai stiu eu ce...
Lipsa de bunavointa, de respect fata de celalalt, de un minim de deschidere fata de cel care are dreptul la alte preferinte, ma intristeaza de fiecare data cand mergem la...plimbare. Sa va spun cum arata acesta plimbare?
Este o continuua urmarire a gesturilor celorlalti, ca sa vad daca isi aprind nenorocirea de tigara si pe unde pot trece, ca s-o feresc pe Mariuta, in primul rand, de amabilitatea semenilor mei. Cui i se pare putin lucru, sa incerce o asemenea plimbare. Atentie! Nu cu masina! Faceti tot posibilul sa nimeriti si un trafic incarcat, desi in Cluj, nu trebuie sa te straduiesti; asa e tot timpul...
Nu pot sa nu ma intreb, oare solutia e sa stam acasa? Sau e necesar sa devenim fumatoare, ca sa nu ne mai ingrijoram deloc pentru sanatatea noastra?

P.S. Sa fi disparut de pe fata pamantului curtenia si... cum o putem aduce inapoi?

luni, noiembrie 03, 2008

duminică, noiembrie 02, 2008

Parinti sfinti, copii cuminti ! (Din 'Ne vorbeste Parintele Porfirie')


Ceea ce-i mantuieste si-i inraureste spre bine pe copii este viata din casa a parintilor. Parintii trebuie sa se daruiasca iubirii lui Dumnezeu. Langa copii trebuie sa devina sfinti prin blandete, prin rabdare, prin iubire, sa puna in fiecare zi un nou inceput al bunei randuieli, o noua insufletire, inflacarare si iubire pentru copii. Iar bucuria ce le va veni si sfintenia care ii va cerceta vor revarsa har asupra copiilor. De obicei, pentru purtarea rea a copiilor gresesc parintii.(...) Daca parintii nu se sfintesc, nu lupta, fac mari greseli si transmit raul pe care il au inlauntrul lor. (...) Cand copiii sunt raniti de faptul ca parintii se poarta rau unul cu altul, isi pierd puterile si pornirea de a lucra spre a spori.

imagine preluata de aici

sâmbătă, noiembrie 01, 2008

Extract din muguri de brad


Imi amintesc ca mi-a fost recomandat de dna dr. Nitu Simona (care colaboreaza cu firma Plantextrakt), anul trecut, pentru dezvoltarea armonioasa a oaselor si a dintisorilor. I l-am administrat timp de o luna, dupa care a inceput "explozia" de dintisori. Am si sunat-o sa ii spun daca e normal si mi-a zis sa stau linistita :).
Studiind acum pe Internet, aflu ca e indicat si in multe alte afectiuni : anemie, demineralizare la copii si adolescenti, carente minerale si decalcefieri la adulti, dureri osoase de crestere la copii, consolidarea fracturilor, rahitism, osteoporoza, spasmofilie, carie dentara, paradontoza, rinofaringite repetate la copii, cu hipertrofie glandulara.
Mai multe informatii puteti gasiti aici.

Blog Archive