luni, decembrie 01, 2008

Esarfa port bebe sau de ce sunt fericiti copiii (partea a-II-a)

Incepusem aici sa povestesc despre bucuria de a o duce pe Mariuta intr-un port bebe traditional. O simpla bucata de material, fara absolut nimic spectaculos (curele, capse, fermoare, snururi etc), a transformat multe ore intr-o adevarata binefacere pentru amandoua; nu se poate compara cu nimic linistea si multumirea pe care le-am simtit cand statea cuibarita in bratele mele. Pe langa beneficiile emotionale aceasta pretioasa "carpa", folosita de sute de ani pe fata pamantului, mai are cateva avantaje. Am obtinut permisiunea firmei de la care am cumparat-o, de a traduce cate ceva din articolele de pe site-ul lor, pentru a va putea face o imagine mai clara despre ce inseamna aceasta esarfa si cum ne poate fi de folos.

Purtatul bebelusilor ca terapie

Purtatul bebelusilor n-are doar un efect pozitiv asupra dezvoltarii lor, ci, în multe cazuri, şi unul terapeutic; dar nu înlocuieşte niciun tratament medical necesar. Iata câteva exemple:


Bebeluşii care plâng

Există bebeluşi care plâng mult, fără vreun motiv aparent. De obicei, aceasta exprimă 'doar' nevoia de apropiere. De îndată ce copilul e luat în braţe, se linişteşte. Expresia 'ia-mă in braţe' îi descrie foarte bine pe aceşti bebeluşi. Nevoia de apropiere poate fi satisfăcută prin purtatul, pe termen lung, într-o eşarfă. Veţi observa în curând că bebeluşul devine mai liniştit şi mai fericit, chiar şi când nu e purtat.

Copiii cu colici


Un abdomen prea destins (balonat) e foarte inconfortabil pentru bebeluşi. Principalele cauze le reprezintă alimentele ce provoacă balonarea (asimilate din laptele matern), stress-ul din timpul alăptării şi înghiţirea aerului în timpul alăptării. După masă, purtaţi copilul cât mai aproape de corpul dv. Acest lucru îl linişteşte şi îi împlineşte nevoia de contact fizic. În acelaşi timp, burtica beneficiază de un masaj uşor. S-a demonstrat că bebeluşii îngrijiţi astfel, plâng mult mai puţin după mese şi au crampe abdominale mai rar.


Prematurii

Copiii prematuri sunt forţaţi să se desprindă din căldura şi siguranţa sânului matern prea devreme, de aceea au o nevoie şi mai mare de apropiere. În spitalele care tratează prematurii, 'metoda cangur' a devenit mai mult sau mai puţin standard (n.tr. e vorba de Germania). Prematurul e aşezat pe pieptul gol al mamei sau al tatălui. Purtatul în eşarfă e practicat şi în unele spitale. Ambele metode sunt o formă de dezvoltare a unei relaţii care satisface nevoia de apropiere şi siguranţă.


Displazia de şold


Bebeluşii sunt aşezaţi în eşarfe, în mod natural, cu picioarele desfăcute, ceea ce înseamnă că picioarele lor sunt depărtate şi flexate. Poziţia depărtată a picioarelor are efect pozitiv asupra dezvoltării şoldurilor şi, pe lângă metodele ortopedice, în cazuri uşoare de displazie, ajută la corectarea poziţiei defectuoase.

In cazuri grave de displazie de şold, eşarfa poate fi folosită ca metodă terapeutică, împreună cu perna Frejka. E mult mai confortabil pentru bebeluş să stea cu picioarele depărtate din cand în când, decât să poarte o pernă Frejka tot timpul.



Despicătura de buză ( Buza de lup)


Anual, 1600 de copii se nasc cu buza de lup (cheiloschizis). Buza de lup e operată azi cu succes în primul an de viaţă, prin metode standard. Oamenii îi privesc adesea cu insistenţă pe bebeluşii cu buză de lup. Purtarea bebeluşului în eşarfă, cu faţa către dumneavoastră, îl protejează de privirile curioase.

(N. tr. in original aparea despicatura valului palatin (palatoschizis); cred insa ca autorul textului se referea la despicatura de buză.)



Neurodermita


Este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni ale copiilor. Stressul, alergiile alimentare, la polen, praful din casă sau blana animalelor, sunt doar câţiva din factorii declanşatori sau agravanţi. Purtatul în eşarfă poate să aibă şi în acest caz un efect benefic asupra stării bebeluşului. Va fi mult mai liniştit şi mai relaxat, ceea ce deseori duce la o ameliorare a simptomelor.


Related Posts:

14 comentarii:

Alinadel spunea...

Salut! Mi se pare foarte buna idea cu esarfa, Mateius are 1 an si 2 luni si avem port bebe dar nu sunt multumita de el. Am vazut si eu o mamica in Cj cum ducea un bebe in esarfa si mi-a placut! As incerca si eu sa folosesc... oare unde gasesc in Cj asa ceva?
Si sa nu uit: FELICITARI PENTRU BLOG!

Iulia spunea...

Multumesc. Ma bucur mult ca-ti place ideea. Ai variantele urmatoare: sa iti faci unul singura; sa iti comanzi din strainatate; sa comanzi la o mamica din Bucuresti care le face singura. Pe site-ul www. thebabywearer.com gasesti tot ce vrei sa afli despre ccum sa iti faci singura si cum sa fie materialul... Mamica din Bucuresti o gaseti pe Despre copii. com sub numele de Adita. Daca mai ai intrebari raspund cu bucurie!

Alinadel spunea...

multumesc!

ALINA spunea...

Esarfele sunt cele mai bune! Stau acum si ma gandesc ce o fi fost in capul meu de am cumparat 2 carucioare?!?! Am cumparat si un sling, e adevarat dar nu m-am impacat cu el deloc. Acum am un WRAP in toata puterea cuvantului care cred ca tine si copil de 20 de kg. Si mai am si un sling, facut tot din esarfa de o mamica din Bucuresti. Stiu ca o sa-si deschida site in curand asa ca dati de stire daca vreti mai multe info.

Super blogul! Dupa ce am nascut am descoperit alaptarea, co-sleepingul, AP-ul si sunt absolut innebunita :-D. Baietelul meu are 1,4 ani si e alaptat la cerere si fara jena oriunde si oricand!

ALINA spunea...

A, wrapul meu e de la Storchenwiege. Din ce am citit sunt printre cele mai bune caci rezista mult si nu se lasa.

Am avut si wrap de la adita pe care l-am folosit cu succes cand puiul meu era micut.

Iulia spunea...

Stiu si de Storchenwiege si nu ma indoiesc ca sunt foarte bune. Ma bucur ca va place wrap-ul si AP; de fapt daca ne gandim bine nu e nimic nou sub soare...sunt concepte vechi de sute de ani...

Miss Elenusha spunea...

Buna. Am incercat sa gasesc si eu pe site-ul respectiv informatii despre material si altele dar nimik :( Si nici de Adita pe desprecopii.com nu am dat :(( De unde pot sa cumpar si eu 2 poate.Trebuie sa nasc in februarie dar sora mea are deja fetita de 4 luni. Ma intereseaza foarte, daca poti sa ma ajuti!!! Pleeeeeeeeeeeeas.
Multumesc din suflet.

Iulia spunea...

Misselenusha, pe forumul babywearer.com e o sectiune DIY http://www.thebabywearer.com/lists/Sewing.htm Nu mai stiu daca trebuie sa fii logata. Acolo gasesti si o 'analiza' a wrap-urilor de pe piata.
Uite aici profilul Aditei :
http://forum.desprecopii.com/forum/pop_profile.asp?mode=display&id=2210
Dsaca mai ai intrebari, astept!

ALINA spunea...

Misselenusha, poti sa mai incerci aici
http://www.babycomfort.ro/index.php?cmd=show_product&id=1668
desi mi se pare putin scump.
Mai e o fata pe DC care face un fel de slinguri, foarte usoare si comode, dianocica

mihaela spunea...

un copil este cel mai de pret in lume,dar trebuie sa te gandesti de 2 ori inainte ca sa nu faci greseala sa suferi si tu si copilul mai tarziu.si eu imi doresc un copil din tot sufletul dar din pacate nu am avut noroc in dragoste,sotul meu ma batea si nu am putut face un copil cu un asemenea om.de ce sa sufere si copilul meu mai tarziu?asa ca ne-am despartit.

Iulia spunea...

Mihaela imi pare tare rău pentru experienta amara...

Anonim spunea...

buna seara,
eu sunt fericita mamica a unui baietel de &( luni, purtat in esarfa. Din punctul meu de vedere este perfect ptr mamica ina ctivitatile cotidiene ( eu dadeam cu aspiaratorul, faceam curatenie, cumparaturi, mincare etc cu miinile libere). El era la pieptul meu, calm si senin caci se stia in siguranta.
Chiar si acum cum il pun in esarfa cum adoarme.
In fine nu pot decit sa va o recomand. Va rog sa nu tineti cont de cei care isi dau cu parerea si va spun prostii de genul: o sa se invete numai in brate, o sa fie capricios..etc. Asa mi-au spus mie binevoitori sa ma descurajeze si am un baietel care a descoperit lumea din bratele mele ocrotitoare si este independent si foarte curios, neplingaret si cu o incredere in sine de invidiat.
Eu esarfa am cumparat-o de la ECO-BABY.RO
Curaj fetelor

Dahnah spunea...

As vrea sa cumpar un wrap si nu stiu de unde sa iau, de la amazonas, nandu, eco-baby... cine ma poate ajuta?
Cele de la Hoppediz, germane au niste modele super, dar vad ca incluzand taxe si etc ajung la 97 euros pana in Romania. Aproape dublu fata de pretul lui de 55. Hmmm

Cine si.a facut singura wrap.ul, ne poate spune ce fel de material a luat? Stiu ca bumbac tesut.. dar ceva detalii?

Merci si bebei fericiti!

Iulia spunea...

M-as bucura sa te pot ajuta, dar nu stiu ce sa recomand. Poate ti-l poate cumpara cineva in Germania si ti-l trimite prin posta, cred ca iesi mai ieftin astfel? Noi n-am platit chiar 90 de euro, cred, desi nu imi mai aduc aminte. In plus, vamesul vazand bucuria noastra si pe Mariuta (avea cam 5, 2 luni)ne-a iertat de plata TVA-ului, de care noi aflasem abia atunci.Oricum si-a meritat cu prisosinta toti banii (obtinuti de la botez!). Saptamana trecuta am fost in oras cu Mariuta in"Hoppediz" cum ii zicem noi si ca de obicei, ne-am bucurat amandoua de apropiere. Cred ca pe blogul Poarta-ma, mami (e in blogroll-ul meu), poti obtine mai multe informatii.

Blog Archive