vineri, iulie 08, 2011

Cam ce mănâncă Nectaria la 1, 1 an?


La cererea unei mămici, voi scrie despre alimentele pe care le consumă Nectaria. Se impune o precizare: încerc să îi dau doar fructe româneşti de sezon, adică nu căpşuni din Spania sau mere din Germania etc. Bananele şi avocado nu cresc încă prin grădinile româneşti ... :)



  • fructe (simple sau în combinaţii) : măr, banană (preferata ei), stafide, caise, piersici, avocado, coacăze, cireşe, căpşuni (fără mult succes), zmeură, afine, mango, nuca de cocos (zeama), lămâie, portocală, ananas etc.
  • oleaginoase : nucă râşnită, seminţe de cânepă, seminţe de in şi susan negru (râşnite, adăugate în piureuri de fructe sau alte mâncăruri), migdale (sub formă de lapte)
  • cereale (fulgi de la Sanovita de orz, secară, grâu, ovăz sau de orez de la Solaris, mei şi quinoa, orez brun, hrişcă) înmuiate în zeamă de fructe sau mâncare, pâine şi paste integrale, mămăligă
  • legume (crude sau preparate) : cartofi, fasole verde, linte roşie, mazăre, roşii, conopidă, dovlecel, cartof dulce, varză, ceapă, usturoi, ardei gras, morcov, pătrunjel, ţelină
  • ciuperci (Champignon sau Pleurotus)
  • verdeţuri: pătrunjel, mărar, frunze de ţelină, leuştean, morcov (cu ea am un succes mult mai mare decât la Măriuţa cu green smoothie!)
  • mirodenii: cimbru, busuioc, oregano, chimen,scorţişoară, baton de vanilie, praf de curry (de la Solaris)
  • produse animale: ou de găină sau prepeliţă, rar carne de peşte, extrem de rar carne de pui de casă şi lactate (caşcaval, orez cu lapte neîndulcit)
  • dulciuri: miere, polen şi ce mai apucă de la Măriuţa (o bucăţică de prăjitură, o pufarină, halva, un covrigel etc, dar NU ciocolată)
  • grăsimi: ulei de măsline sau de floarea-soarelui presat la rece
  • lapte matern (nu intenţionăm să ne oprim curînd)
Combinaţiile sunt variate şi încercăm pe cât se poate să gătim ceva nou, nu numai pentru ea, ci şi pentru plăcerea noastră. Sunt mereu deschisă la sugestii şi în căutare de ceva mai sănătos. Pe lângă nenumăratele bloguri şi site-uri din care mă mai inspir, mi-au fost de folos şi două cărţi:
Copilul vegetarian de Elena Pridie şi Alimentaţia copilului de la 0 la 3 ani de Ruth Yaron (extrem de bogată în tot felul de informaţii, nu numai referitoare la alimentaţie).

Nu reuşesc să evit întotdeauna ceea ce consider nociv (zahărul sau făina albă, de pildă) şi nici să găsesc numai fructe şi legume NEtratate chimic (deşi caut toată piaţa şi întreb toţi vânzătorii). Aş fi fericită să revenim la mâncarea neotrăvită de odinioară, dar spre disperarea mea nu mulţi par a fi foarte interesati de acest subiect, accentul cade pe profitul producătorului...

Sursa foto

5 comentarii:

elena spunea...

Cum impacati alaptatul pana se hotaraste copilul ca nu mai vrea cu lipsa activitatii sexuale recomandate (de Sf Parinti) in perioada alaptarii? Sau e recomandata numai pana ce sugarul implineste o anumita varsta?

margret spunea...

sunt fericita ca ai postat despre alimentatia la copilasii de 1 an. mi-ai dat multe idei.... peste cateva luni vom incepe si noi diversificarea(pana atunci lapte de la san).
multumesc.

PS: citind blogul tau am remarcat ca esti din cluj, la fel si eu.poate intr-o zi ne vom intalni(intamplator sau nu). O zi frumoasa iti doresc.

Anonim spunea...

Multumim pentru cele cateva randuri de alimentatie sanatoasa.Si noi suntem la inceput de drum in acest sens si cautam sa aflam cat mai multe.Pepene(galben, rosu) alaturi de alte fructe serveste Nectaria?
Eu sunt derutata:unele reviste sustin ca pepenele rosu se da copiilor de la 2 ani altele de la 10 luni , nu stiu ce sa mai cred.
Pe 7 august fetita noastra tot pe nume de Nectaria implineste 1 an si apoi vom incerca sa consumama seminte dupa exemplul vostru.
As vrea sa evit pe cat posibil administrarea medicamentelor cu vitamine prefer calea naturala(fructe, legume, seminte).
Ganduri bune pentru ganduri bune si asteptam noi descoperiri in domeniul alimentatie sanatoase.

Iulia spunea...

Margret, m-as bucura sa ne intalnim, chiar ma gandeam zilele trecute la o intalnire a mamicilor bloguitoare din Cluj...

Silver ma bucur daca iti e de folos. Nectaria mananca pepene rosu, pe cel galben nu l-a prea agreat.Arareori mai consult revistele, sincer, dar urmaresc constant orice semn de alergie alimentara. LA MULTI ANI, Nectariei!!!

Elena, parintele Arsenie Boca recomanda abstinenta, dar cred ca viza mai degraba perioade scurte de alaptare (cateva luni), tot el recomanda "nici abuzul, nici refuzul"... Nu stiu exact ce spun sfintii Parinti, dar ma indoiesc ca ei fixeaza un termen de incetare a alaptarii; cred ca hotararea o poti lua impreuna cu duhovnicul tau, dupa ce ii prezinti si avantajele alaptarii dincolo de cele minim 6 luni.
Iarta-ma pentru intarzierea mare cu care raspund.

Anonim spunea...

Multumim pentru urari.Am vrea sa te rugam sa postezi reteta de biscuiti de casa de care consumati voi.Eu am incercat o reteta cu faina integrala si au iesit foarte tari (sparg geamul aruncand unul)am prefera biscuitei moi.va uram toate cele bune !

Blog Archive