vineri, octombrie 31, 2008

Motive de recunostinta

Facand ieri o plimbare spre padure, cu Mariuta, printre ierburi si soare de toamna, mi-am dat seama cate motive de recunostinta am. Imi place sa insir motivele, ca sa mi le amintesc cand ma va apuca maladia nemultumirii. Se pare ca e un remediu eficient...
  1. Ma pot plimba, am doua picioare care ma duc unde le poruncesc si care asculta cu bucurie cand le poruncesc sa ma duca la padure.

  2. Avem marea bucurie sa locuim intr-un cartier nou, pe un deal, aproape de padure. De fapt, suntem inconjurati de dealuri si de paduri. Asta inseamna: aer curat, liniste, cantec de pasari, zumzet de greieri, frunze ruginii, capite de fan, margarete, clopotei, salcami infloriti, plante medicinale, macese, carute cu cai, vaci la pascut, iepuri, caprioare, tei uriasi infloriti, parfum de frunze uscate... o adevarata binecuvantare!


  3. Acest cartier nou e locuit de oameni minunati, veniti din toate colturile tarii. De aici sunt nasii Mariutei, cei cu inima larga, de aici sunt cei cu care facem schimb de prajituri si de alte bunatati, cei de la care am imprumutat nenumarate carti, hainute sau incaltaminte de copii, cei care dau o mana de ajutor ori de cate ori e nevoie...
  4. Avem de asemenea privilegiul de a fi copiii unor parinti foarte inimosi, de a avea surori si nepoti minunati, de a avea niste nasi sufletisti (departe fizic, dar mereu aproape cu inima) si un duhovnic, painea lui Dumnezeu!
Cum sa nu fii recunoscator in asemenea conditii ?! Mai multe motive...data urmatoare!

joi, octombrie 30, 2008

Curatenia in casa, altfel de cum o stim

Am gasit (datorita unor mamici pricepute) de vreun an solutia perfecta pentru curatenie in casa: praful miraculos e alb si-l folosim si la prajituri:). Se numeste BICARBONAT de SODIU. Aragazul il iubeste, la fel chiuvetele, WC-ul, gresia, frigiderul, canile si farfuriile, chiar si geamurile! Murdaria fuge ingrozita de pe faianta (cred ca nu va sunt necunoscuti stropii de ulei!), semnele vinovate de pe aparatul de facut paine dispar, iar mobila de bucatarie rasufla usurata cand ii sare in ajutor prietenul de nadejde. Vasul roman, din lut, tigaia de teflon, salteaua sau patura pe care s-au petrecut mici accidente (doar avem un copil mic in casa, n-ati uitat, nu?)

Care sunt punctele tari ale bicarbonatului?
  • curata si dezinfecteaza
  • nu zgarie suprafetele
  • nu irita pielea, mucoasele, nu produce alergii
  • nu miroase, dar inlatura mirosurile urate
  • e ecologic
  • e ieftin
  • se poate utiliza in mai multe feluri: presarat uscat (absoarbe mirosul neplacut), pasta din putina apa + bicarbonat ( freaca grasimea, 'arsura' de pe aragaz etc), sau dizolvat in apa (ex. solutie pentru spalat geamuri)
Mai multe despre ajutorul meu din casa in episodul urmator ! Acum ca totul e curat...
Blinkie de la Lumea Piticilor

miercuri, octombrie 29, 2008

Carti pentru copii si parinti



Promisesem Irinei ca voi scrie ce carti citim impreuna cu Mariuta. Aceasta din imagine e o poveste despre 2 castori care planteaza cateva boabe de fasole intr-un ghiveci si asteapta cu nerabdare rezultatul. Dupa cum ati ghicit probabil, rezultatul e unul cat se poate de frumos si util: fasolea incolteste, spre mirarea si bucuria castorului mic si in scurt timp cei doi au facut rost de o masa copioasa. Ma rog...timpul trece repede in povesti!
Ce am invatat noi din poveste:

1. Punem boabe/seminte in pamant si, cu ajutorul Domnului, ele dau nastere unor plante noi, care ne incanta si ne sunt utile.
2. Aparitia unei noi vieti e un continuu prilej de uimire (castorul mic e extrem de entuziasmat de primele frunzulite).
3. Putem sa ne procuram si singuri mancarea (cel putin uneori), fara sa depindem de magazin; adica suntem incurajati sa ne descurcam si singuri, sa nu fim doar niste consumatori pasivi.
4. Mai e nevoie sa adaug bucuria de a intra in contact direct cu natura?

Dupa ce ne vom intoarce din vacanta vom planta si noi ceva, pentru ca Mariuta sa poata sa se bucure pe deplin de miracolul aparitiei si dezvoltarii vietii.
O precizare importanta: aceasta carte e imprumutata de la British Council, o institutie pe care iubitorii de engleza o gasesc in cateva orase din Romania. Mai nou, am remarcat ca aduc din ce in ce mai multe carti pentru copii (inclusiv DVD-uri cu cantece, desene animate, si tot felul de activitati), carti care au o grafica superba si un continut pe masura. In plus, va puteti exersa putin engleza...

luni, octombrie 27, 2008

Rugaciunea mamei (din "Ne vorbeste Parintele Porfirie")



Mama sa nu se margineasca la mangaierea simtita, ci sa daruiasca in acelasi timp si mangaierea rugaciunii. Copilul simte in adancul sufletului sau mangaierea duhovniceasca pe care i-o trimite mama lui si este atras catre ea. Simte paza si ocrotire atunci cand mama il imbratiseaza in taina pe copilul ei prin neincetata, staruitoarea si fierbintea ei rugaciune, si-l elibereaza de tot ce-l apasa. Mamele stiu sa se nelinisteasca, sa sfatuiasca,sa spuna multe, dar sa se roage n-au invatat. Multele sfaturi si mustrari fac foarte mult rau. fara multe cuvinte copiilor. Cuvintele lovesc in urechi, in vreme ce rugaciunea merge la inima. Este nevoie de rugaciune cu credinta lipsita de framantari, dar si de exemplu bun.

Ei, ei... Oare ce exemplu sunt eu?

duminică, octombrie 26, 2008

Mic dejun sanatos si rapid

Am aflat ca unul din tovarasii nostri de joaca savureaza dimineata o portie buna de lapte cu cereale, amestecate cu blenderul. Cerealele sunt de la Sanovita, adica sunt fulgi, nu praf ca la Nestle. Am adaptat putin reteta, adaugand miere, o banana si putina scortisoara si...ne lingem pe degete! Noi folosim muesli instant de la Sanovita; fiind maruntite se inmoaie mai repede.

sâmbătă, octombrie 25, 2008

Milostenia gospodinelor (din "Cartea Baietilor")





Am inceput sa citesc o carte numita Cartea baietilor, scrisa de preotul si pediatrul Alexei Gracev (editura Credinta Stramoseasca, 2007), care prezinta dialogurile unui tata cu fiul sau, Andrei. Aceastea incep cand baiatul are in jur de 5 ani si sfarsesc la varsta adolescentei, tratand o multime de subiecte, din perspectiva crestin-ortodoxa, de la alimentatia sanatoasa pana la intemeierea unei familii sau alegerea drumului corect in viata.
Mi-a placut felul in care sunt abordate multe teme si m-am gandit sa fac un 'rezumat' la cele ce am citit si mi-au fost de folos, in speranta ca se va dovedi de folos si altora in 'lupta cea buna.

Am aflat ca gospodinele rusoaice de mai demult (eu cred ca nu numai ele), cand coceau painea pentru familie, puneau pe un raft separat si painite pentru saracii, orbii si schilozii care 'umblau cu miile prin sfanta Rusie'. La tara se obisnuia chiar ca aceste painite sa fie puse dis-de-dimineata, pe prispa casei sau la geam pentru ca cei flamanzi sa le gaseasca.

Maine e duminica, o zi numai buna pentru milostenie!

vineri, octombrie 24, 2008

Guma de mestecat (din "Cartea baietilor")


Evstigneev Alexis, Seara in Moscova, 2001

Am inceput sa citesc o carte numita Cartea baietilor, scrisa de preotul si pediatrul Alexei Gracev (editura Credinta Stramoseasca, 2007), care prezinta dialogurile unui tata cu fiul sau, Andrei. Aceastea incep cand baiatul are in jur de 5 ani si sfarsesc la varsta adolescentei, tratand o multime de subiecte, din perspectiva crestin-ortodoxa, de la alimentatia sanatoasa pana la intemeierea unei familii sau alegerea drumului corect in viata.
Mi-a placut felul in care sunt abordate multe teme si m-am gandit sa fac un 'rezumat' la cele ce am citit si mi-au fost de folos, in speranta ca se va dovedi de folos si altora in 'lupta cea buna'.

Tatal refuza sa ii cumpere guma fratelui mai mic al lui Andrei, pentru ca il iubeste, iar guma e daunatoare din 3 motive:
  1. e nociva pentru sanatate, intrucat forteaza stomacul sa secrete suc gastric in mod inutil, conducand astfel, in timp, la diverse afectiuni digestive
  2. e nociva pentru spirit, ca oricare alt obicei rau, intrucat te impiedica sa te gandesti la ceva cu adevarat important; mestecatul continuu neingaduind creierului sa se concentreze la ceva mai profund
  3. poate deveni o patima (e drept ca nu la fel de urata) ca si bautura, fumatul sau drogurile; poti deveni dependent de mestecatul neincetat al gumei
Sincer, nu m-am gandit la cel de al doilea si al treilea aspect niciodata.Mi-au dat de gandit randurile parintelui Gracev...

joi, octombrie 23, 2008

In semn de recunostinta

Am gasit acest superb fragment muzical insotit de un minunat videoclip cautand ceva care sa exprime recunostinta. Am motive bine intemeiate sa il ofer, impreuna cu rugaciunile mele, tuturor celor care prin vorbele sau prin tacerea lor, prin faptele si gandurile lor, au fost alaturi de noi in incercarea pe care Domnul ne-a scos-o in cale prin pierderea celui de al doilea bebelus al nostru.
Cu drag si recunostinta,
noi

miercuri, octombrie 22, 2008

marți, octombrie 21, 2008

Balsam natural de rufe

Am invatat de pe un forum strain (!) sa inlocuiesc balsamul de rufe cu...banalul otet si cateva picaturi de ulei esential. Eu il prefer pe cel de levantica. Nu am o cantitate precisa de otet, dar clatite bine rufele nu vor mirosi a otet. Se pare ca pe langa dezinfectare, otetul mai are si proprietatea de a lupta cu calcarul din apa.
(Imagine preluata de aici)

Cutreierand blogul Irinei,azi tocmai am vazut ca si ea foloseste acest balsam! Cine se-aseamana se aduna!

Un interviu interesant...despre dreptul la viata

Citind ultima postare de pe Jurnal de multumire am ajuns cumva si la acest articol, care m-a si inspaimantat dar mi-a dat si speranta. L-am gasit aici

Interviu cu Lordul David Alton, membru al Camerei Lorzilor a Parlamentului Marii Britanii

Lordul David Alton (n.1951) a fost, timp de 18 ani, membru al Camerei Comunelor, mai intai ca liberal, apoi ca independent. In prezent, este membru independent in Camera Lorzilor. Si-a inceput cariera ca profesor, iar, in 1972, a fost ales in Consiliul Primariei Liverpool, fiind cel mai tanar consilier din Marea Britanie. Douazeci de ani mai tarziu, in 1997, lui David Alton i se atribuie titlul de Lord pe viata in Camera Lorzilor. Este membru-fondator al numeroase organizatii care lupta pentru drepturile omului, printre care Miscarea pentru crestin-democratie in Marea Britanie. Este profesor la Universitatea John Moores din Liverpool si autor de carti.

A elaborat un proiect de lege impotriva avortului tardiv si a organizat o campanie in Parlamentul englez impotriva incercarilor guvernului de a legaliza clonarea terapeutica. In 2000, David Alton a vizitat Moscova, din partea Trustului St.Francis si St.Sergius, fiind interesat de proiectele in sprijinul copiilor strazii. Este implicat in proiecte de ajutorare a copiilor strazii in Brazilia. A vizitat, de asemenea, Azerbaijan si Georgia, scriind rapoarte despre situatia din aceste tari. A publicat rapoarte despre drepturile omului si libertatile religioase din Burma, Laos, Vietnam si Coreea de Nord, tari pe care le-a vizitat in 2003 si 2004. A fost numit membru in Consiliul Director al Institutului de Religie si Politici Publice din Washington DC.

- Domnule Alton, sunteti implicat in mai multe proiecte care privesc viata copiilor din Rusia, America Latina si alte zone ale lumii... Ce ne puteti spune despre respectarea drepturilor copilului in Uniunea Europeana?
- Termenul „drepturi“ a devenit deja elementul unui limbaj ambiguu, care domina dezbaterile politice in foarte multe tari. In loc sa vorbim despre datorii si responsabilitati, vorbim peste tot numai despre drepturi. Suntem pur si simplu obsedati de drepturi. Datoria noastra fata de copii, prin contrast, se vede atunci cand acestia sunt exploatati, traficati, cand viata copilului nenascut este distrusa. Daca neglijezi dreptul la viata in sine, celelalte drepturi devin pur si simplu inutile. Dreptul la viata de la conceptie este un drept suprem. Desi este mentionat in Carta Drepturilor Omului a Natiunilor Unite, acest principiu nu este respectat. As vrea ca accentul dezbaterilor sa se mute de pe drepturi, pe datorii si obligatii. Si acest lucru va ajuta foarte mult la protejarea vietii copiilor nenascuti. Trebuie sa ne uitam la America pentru a intelege ce putem face in Europa.


- Legislatia din Uniunea Europeana privind viata copiilor nenascuti se va schimba, in sensul apararii dreptului la viata? Cum vor evolua lucrurile in zona Europei, tinand seama de faptul ca, in Statele Unite, conceptele pro-vita se intaresc?
- Este foarte greu de prezis incotro se indreapta Uniunea Europeana in problema dreptului la viata... Cred ca ar trebui sa fie o schimbare majora in atitudinea tuturor europenilor, iar dezbaterile ar trebui sa fie tot atat de concentrate si de aprinse cum au devenit recent in Statele Unite. Trebuie sa spun ca Marea Britanie incepe sa devina un exemplu prost pentru celelalte tari din Uniunea Europeana. In primul rand, avortul nu este o problema care sa fie decisa de institutiile Uniunii Europene. Ea poate fi decisa de fiecare parlament in parte insa apare problema ca tarile se influenteaza una pe alta. Iar Marea Britanie, ca exemplu, are o agenda rusinoasa in ceea ce priveste avortul, fapt care a influentat alte tari. In prezent, ar trebui sa ne ingrijoreze cel mai mult evolutia domeniului bioeticii, cale pe care Uniunea Europeana nu a mers chiar atat de departe ca Marea Britanie. Marea Britanie este cu un pas in fata in ceea ce priveste experimentarea pe embrion sau clonarea embrionilor umani in scopuri de cercetare sau pentru obtinerea celulelor embrionare stem. Din pacate, tarile Uniunii Europene se indreapta tot mai mult spre pozitia adoptata de Marea Britanie. Trebuie sa stopam aceste intentii.
- Atitudinea americanilor s-a schimbat deoarece presedintele Bush este pro-vita si multi politicieni americani impartasesc aceleasi concepte?
- Primul ordin semnat de presedintele Bush, atunci cand a venit la putere, a fost acela sa redirectioneze banii care, pana atunci, mergeau spre avorturile si controlul populatiei din China, sa-i redirectioneze spre alte necesitati. Administratia Clinton a finantat timp de multi ani politica unui singur copil pe familie, politica ce functioneaza in prezent in China, timp de mai multi ani. Marea Britanie continua sa finanteze aceasta politica. In prezent, avortul este o problema politica acuta in Statele Unite deoarece republicanii au facut sa fie asa. Asta in timp ce, in Marea Britanie, nici un partid politic nu este pro-vita. Putem invata deci foarte mult din experienta SUA, in acest sens. Acest lucru a facut ca multi oameni din SUA sa-si schimbe atitudinea fata de viata. Inchipuiti-va ca doamna care a fost protagonista in procesul Roe impotriva lui Wade, Norma McCorvey, este acum pro-vita. O femeie implicata in procesul care a dus la legalizarea avortului in Statele Unite, in prezent, si-a schimbat total atitudinea fata de viata. Ea a lucrat in clinicile de avort, a vazut ce li se poate intampla femeilor din cauza avortului si ce minciuna li se poate spune. In Europa, insa, nu exista asemenea schimbari de atitudini.
- Care sunt partidele europene cu cei mai multi membri care sustin conceptele pro-vita?
- In cadrul Uniunii Europene, unicul bloc politic care si-a afirmat, recent politica sa pro-vita este Partidul Popular European. In unele tari, acest partid se numeste crestin-democrat, cum este cel din Germania. Dr. Peter Lisse, crestin-democrat german, a dus o lunga campanie in Parlamentul European impotriva utilizarii emrbionilor umani clonati in scopul clonarii terapeutice. In majoritatea tarilor in care crestin-democratii sunt la putere exista o anumita rezistenta la liberalizarea legilor avortului. Insa nici chiar ei, cei din aceste partide, nu sunt total pro-vita.
- Ati fost implicat in proiecte de reintegrare a copiilor strazii in Rusia. Credeti ca acest fenomen, in general, creste sau descreste?
- Recent am scris un raport despre copiii strazii din Brazilia. Aproximativ 4-5 copii sunt omorati in fiecare zi in aceasta tara. La Rio, de exemplu, copiii pot fi impuscati ziua in amiaza mare in plina strada. Am vizitat o biserica la Rio, unde, pe trotuarul din fata ei, se aflau opt trupuri de copii, care fusesera impuscati. Cred ca este vizibila o legatura intre atitudinea noastra fata de nou-nascuti si fata de cei nascuti deja. Pentru mine, omul este om, indiferent de stadiul de dezvoltare in care se afla, de la conceptia naturala, pana la moartea naturala. Daca nu crezi in sanctitatea vietii umane inainte de nastere, nu este surprinzator ca, dupa nastere, te comporti cu copiii, cum se comporta lumea in Brazilia sau Moscova. Nu este surprinzator ca avem profesori ca John Harris, care sustin infanticidul, nu este surprinzator ca 6.400 dintre copiii inregistrati la Protectia copilului in Marea Britanie, anual, se afla acolo din cauza abuzului fizic sau sexual. Repet, aceste lucruri sunt legate intre ele.
- Daca dovezile sunt atat de clare asupra avortului, cum le precizati dvs., de ce nu-si schimba atitudinea politicienii fata de acest lucru? Sa intelegem ca politicienii au cea mai mare responsabilitate si cel mai mare rol in schimbarea unui cadru juridic si institutional dintr-o tara?
- Este o reactie in lant... In Marea Britanie, in 30 de ani, de exemplu, au fost inregistrate 6 milioane de avorturi, ceea ce inseamna ca multi oameni, care sunt acuma in politica, fie au avut in familia lor un avort, fie au fost implicati intr-un avort. Acum o saptamana, in revista Bliss, a fost publicat un sondaj de opinie, care a aratat ca doua treimi din cei 5.000 de adolescenti intervievati considera ca avortul este prea mult disponibil in Marea Britanie. Universitati de prestigiu, cum este Cambridge, au, din pacate o atitudine si o politica pro-avort. Insa sindicatele studentesti au respins recent aceasta atitudine. Tinerele generatii au inceput sa respinga valorile si atitudinile generatiilor mai in varsta. Acest lucru va duce candva la schimbarea fundamentala a legilor. Referitor la politicieni, repet, multi dintre ei sunt implicati intr-un avort, ca experienta personala si, din acest motiv, ei doresc sa-si justifice atitudinea prin lege. Foarte multi politicieni nici nu vor sa auda despre consecintele avortului. Peste 30 de studii de care am stiinta arata ca exista o legatura intre avort si cancerul mamar. Politicienii de la noi nici nu doresc sa auda de acest lucru, repet, din cauza ca sunt implicati personal in avorturi.
- Cum am putea deci sa-i constientizam pe politicieni, care manifesta multe ambiguitati, despre tragedia pe care o presupun avorturile?
- Unicul mod de a-i face sa discute aceste lucruri este sa facem din ele o prioritate a agendei lor politice. Altfel, ochii care nu se vad, se uita. Eu mi-am parasit partidul (Partidul Liberal, n.tr.), al carui membru am fost timp de 30 de ani, din cauza ca acest partid a insistat prea mult pe liberalizarea legii avortului, facandu-si din acest subiect o politica de partid. Pentru mine era inacceptabila o asemenea situatie. Oamenii trebuie sa fie mai fermi in partidele lor politice. Oamenii pro-vita ar trebui sa fie mai staruitori in sustinerea cauzei lor, implicandu-se in actiunile partidelor politice.
- Un rol important in schimbarea mentalitatilor il are mass-media. Cum am putea influenta schimbarea atitudinii celor care lucreaza in mass-media?
- Am intalnit un numar mare de ziaristi care au deschis ochii la aceasta chestiune. In Marea Britanie, o sarcina din cinci se termina cu un avort. Se fac cam 184 de mii de avorturi pe an si, de la legalizarea avorturilor, in 1967, si pana acum, s-au efectuat 6 milioane de avorturi. In ultimii 10 ani, am permis ca milioane de embrioni umani sa fie distrusi sau sa se experimenteze pe ei in Marea Britanie. Avem legi care confera mai multe drepturi vulpilor, focilor sau oricarui alt animal vreti, decat oferim propriei noastre specii. Nu sunt singurul care spune ca lumea s-a intors cu picioarele in sus. Trebuie sa ne reevaluam atitudinile. Nu cred ca jurnalistii pot deveni imediat pro-vita. Insa ii puteti face sa analizeze anumite aspecte ale avortului. In America, de exemplu, multi jurnalisti si-au chimbat atitudinea o data cu interzicerea avortului tardiv. Oricat de pro-choice ai fi, cand vezi realitatea, cand vezi cum realmente este ucis un copil, care asteapta sa se nasca, nu poti sa accepti acest lucru. Trebuie intrebati mai des jurnalistii - credeti ca este legal sa omori un copil nenascut? Poate din cauza rasei sale sau a sexului. Daca spun, da, publicul va fi socat sa auda acest lucru. Lucrul cel mai important nu este sa fii pur si simplu impotriva avortului, ci trebuie sa fii pro-vita intr-un mod pozitiv, pentru mama si pentru copil. Avem organizatii in Marea Britanie, care nu spun numai, nu faceti avorturi, ele sustin, ne vom ingriji de tine si de copilul tau. Acest lucru le usureaza situatia femeilor insarcinate, unele dintre care chiar nu stiu ce sa faca. Apoi avem miscarea pentru ingrijirea batranilor neajutorati, numita hospice movement, care se ingrijeste de batranii neputinciosi. Miscarea aceasta constituie unul din motivele pentru care noi inca nu avem eutanasia legalizata in Marea Britanie. In Olanda, o astfel de miscare nu exista. Astfel, ei au legalizat eutanasia si 3 mii de oameni in varsta au fost omorati, conform acestei legi, numai in anul trecut. Cred ca este important sa oferi alternative.
- Ce sa intelegem, miscarea pro-vita in Marea Britanie creste sau descreste?
- Sunt foarte incurajat de atitudinea tinerilor, care se implica in numar mare in miscarea pro-vita. Poate dezbaterile publice vor schimba treptat legea acestei tari. Trebuie sa punem in discutie toate aspectele problemelor pro-vita. Nu e suficient sa spunem doar ca suntem impotriva avortului.
- Totusi, ce ne puteti spune despre evolutia miscarii pro-vita din interiorul Uniunii Europene?
- Este mai putin dezvoltata. Vedeti, problema avortului este o problema a fiecarei tari in parte si poate de aceea miscarea pro-vita europeana nu este dezvoltata atat de mult. Exista cateva organizatii europene, dar nu prea multe. Mi-as dori sa vad ca apare o retea puternica de organizatii pro-vita in cadrul Uniunii Europene.
- Ce concepte propulseaza legalizarea eutanasiei, fapt care se regaseste acum in legislatia a catorva tari din Uniunea Europeana?
- Gandirea permisiva din Europa, de la inceputul secolului XX, bazata pe eugenie, avea drept scopul crearea un grup de oameni superiori, ca rasa si inetelect. Aceasta gandire a fost foarte negativa mai ales referitor la oamenii cu handicap, la infirmi sau batrani. In toata aceasta gandire, a existat afirmatia clara ca acesti oameni constituie o povara pentru societate si ar fi mai bine daca ei ar muri. La inceputul anilor ’20, institutia medicala principala a Marii Britanii a fost printre primele care a imbratisat eutanasia, avortul si alte practici eugenice, acceptand unele experimente pe fiinta umana. Repet, acest lucru se intampla inca inaintea celui de-al 3-lea Reich. Al 3-lea Reich a preluat toate aceste experimente, ducandu-le la extrema, omorand sute de mii de oameni din cauza originii lor, cum a fost cazul tiganilor, evreilor, din cauza conditiei lor fizice – infirmi, batrani etc. Toate aceste atitudini au facut parte din misarea eugenica, de la inceputul anilor ’20. Prima conferinta internationala de eugenie a avut loc in 1920, in Marea Britanie. Spre eterna sa rusine, marele nostru om de stat, Winston Churchill, a luat parte la acea conferinta. Mentionez ca, la acea vreme, era homosexual. In 1911, Partidul Conservator, impreuna cu alte institutii politice importante, precum Biserica noastra, adica Arhiepiscopul de Canterbury, au sustinut un proiect de lege, propus de miscarea eugenica, care propunea sterilizarea oamenilor cu handicap mintal. Din fericire, acest proiect de lege a fost respins. Chesterton a publicat o carte, in 1923, intitulata „The Eugenics and Other Evils” („Eugenia si alte rele”) si tot ce prezice el in acea carte se va intampla in anii ’30. Dupa razboi, cuvantul „eugenie” a cazut in dizgratie, din cauza a tot ceea ce s-a intamplat in timpul razboiului. Cuvantul a disparut din circulatie o perioada. Iar organizatii ca IPPF si UNFPA l-au preluat, in prezent, utilizandu-l, prin alte exprimari, in ideologia lor. Astfel, in China, de exemplu, aceste organizatii au sustinut politica guvernului chinez de un singur copil pe familie. Aceasta politica implica sterilizarea fortata si avortul fortat pentru femeile care au mai mult de un copil. Contribuabilii din Marea Britanie dau bani de multa vreme pentru intretinerea acestor politici. Deci eugenia mai este in viata. Consideram ca este acelasi mod de gandire ca si cel care accepta avortarea unui copil daca acesta are palatoschizis (buza de iepure). Este acelasi mod de a gandi ca si in cazul in care spunem e mai bine sa omori un infirm decat sa continui sa-l ingrijesti, oferindu-i, neconditionat, sustinere si afectiune.
- De ce, totusi, in Occident, unde standardul de viata este ridicat, a fost legalizata eutanasia si exista o astfel de atitudine fata de viata, in general? Ar putea fi o legatura intre ridicarea standardului material si atitudinile pro-avort sau pro-eutanasie?
- Probabil cu cat oamenii devin mai materialisti, se indreapta spre un tip de consumism, fapt care ii face mai egoisti in atitudinile lor fata de copii, de familie, de ceilalti oameni. Avem foarte multi oameni care sunt foarte ostili la ideea de a avea un copil. In Occident, se dezvolta un tip de cultura care este impotriva nasterii copiilor. Exista acest stil de viata consumist, de tipul, poti sa faci ce-ti trece prin cap, indiferent de consecinte. Poti dispune de orice pe lumea asta, cum doresti, inclusiv si de copiii tai.

© Asociatia Provita Media 2004

luni, octombrie 20, 2008

Polenul, o minune pentru mame si copii


POLENUL... Energizantul meu preferat! Despre Mariuta nici nu are are rost sa pomenesc; il consuma cam de la un an si il apreciaza mult. Nu ca ar duce lipsa de energie!!!
Il recomand calduros gravidelor si mamicilor care alapteaza datorita componentei sale extrem de bogate: aminoacizi (proteine), carbohidrati, acizi grasi,vitamine, enzime, coenzime, minerale...ce mai, nu cred sa existe in farmacii ceva mai gustos si mai hranitor!
Am selectat de aici cateva din afectiunile in care e recomandat; dar ele sunt muuuuuuult mai multe:
distrofii, malnutritie, subnutritie, obezitate, intoxicatii, gastrite, ulcer gastric, cancer gastric, parazitoze, hepatite, ciroza hepatica, diaree, enterocolite, tulburari ale sarcinii, tulburari de menstruatie, afectiuni renale, alergii, anemii, afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale aparatului respirator (ca tot ne pregatim de iarna...), nevroze, depresii, migrene, insomnii, iritabilitate, afectiuni endocrine, oftalmologice, ale pielii, parului si unghiilor, rahitism, tulburari de invatare etc.
Trebuie mentionat ca se administreaza cu prudenta la inceput pentru a evita riscul unor alergii. Eu i-am dat Mariutei cateva bobite, apoi 1/4 lingurita, am asteptat cateva zile (in care nu s-a intamplat nimic) si am marit doza treptat. Acum mananca intre 1-2 lingurite zilnic, cand ne aducem aminte... Cei ce au probleme cu stomacul pot consuma polenul amestecat cu miere, dupa mese.
ATENTIE !
"Rinita alergică este produsă nu de polenul transportat de albine, ci de cel purtat de “vânt” sau “polen aeropurtat”. Acest polen aeropurtat, denumit după numele latin “anaemophil”, este produs în principal de rugină şi de alte tipuri de iarbă, şi de asemeni de către copaci sau plante vizitate de alte insecte decât albinele.Rinita alergică poate fi vindecată de binecunoscutul nostru polen, administrat pe cale internă, în cantităţi foarte mici la început (chiar una-două granule), primele 2-6 minute ţinut sub limbă, apoi înghiţit." (informatii preluate de aici, prezentate de Dr. Stefan Stangaciu, presedinte al Societatii Germane de Apiterapie, http://www.apitherapy.com/ )




sâmbătă, octombrie 18, 2008

Alte intrebuintari ale laptelui matern


Am gasit aici cateva intrebuintari ale laptelui matern, mai putin cunoscute decat traditionala hranire a unei burtici flamande. Aceasta se datoreaza proprietatilor antibacteriene, antiseptice si vindecatoare ale laptelui matern.
Laptele matern se poate folosi in urmatoarele situatii:
  • conjunctivita- cateva picaturi de lapte puse in ochiul afectat poate rezolva problema in scurt timp si va poate salva de colirul cu antibiotic; nu excludeti ajutorul specialistului daca lucrurile nu se imbunatatesc intr-o zi, doua...
  • eritemul fesier- un tampon de vata imbibat in lapte si aplicat pe zona iritata poate fi de mare ajutor; scutecul se pune pe pielea uscata (!)
  • nas infundat- se pun una-doua picaturi in fiecare nara cu pipeta sau cu putina vata imbibata in lapte, de preferat in timp ce copilul e alaptat (pentru ca laptele sa poata fi inhalat). Atentie! Se pune numai o picatura o data, pentru ca bebelusul sa nu se innece.
  • cosuri- se aplica putin lapte pe cosuri, inainte de machiaj (cine foloseste...). E de preferat ca operatiunea sa fie facuta seara, dupa dus si uscarea corpului.
  • mameloane crapate/dureroase - problema cauzata in general de o pozitionare incorecta a bebelusului la san; foarte utila poate fi tamponarea zonei afectate cu lapte (dupa fiecare alaptare) . Se lasa sa se usuce bine pielea inainte de imbracare.
  • buze crapate si uscate- se ung buzele cu lapte de cateva ori pe zi si...scapam de balsamul de buze!
  • gat inflamat si afte bucale- cred ca e clar cum se foloseste; vestea buna e ca si copiii care nu mai sunt alaptati pot bea lapte de mama pana se rezolva problema
  • zgarieturi/arsuri- se aplica des si cu atentie lapte pe locurile afectate
  • lapte demachiant-marturisesc ca nu m-am gandit la asa ceva!
  • eczeme si eruptii cutanate, urticaria si varicela (varsat de vant)- tamponarea suprafetelor afectate cu lapte poate usura mancarimea
  • infectiile urechii (otite)- picaturi de laptic pot ajuta vindecarea urechii bolnave; daca durerea e puternica trebuie consultat medicul care poate prescrie antibiotic
  • ciupituri de insecte- laptele poate usura senzatia de mancarime avand totodata proprietati antiseptice
  • curatarea lentilelor de contact- in caz de urgenta...
  • donatii- poate salva viata bebelusilor prematuri; e mult mai usor de digerat decat laptele praf si le asigura imunitatea de care au atata nevoie

Extract din muguri de carpen



La inceputul celei de a doua sarcini m-am imbolnavit (probabil o viroza puternica) destul de rau. Principala problema a fost tusea care nu ceda cu ceaiul cald si miere sau cu siropul Plantusin. Crizele de tuse nu ma lasau sa dorm nicicum si dupa cateva nopti si zile de chin mi-am amintit ca in cosul cu medicamente aveam niste extract de muguri de carpen, ramas de la ultima raceala a Mariutei. Am inceput sa il iau conform indicatiilor din prospect si ...in 2 zile mi-am revenit complet! Mi s-a parut o minune. Nu m-am mai gandit la asta pana ce aseara, vecina mea, mi-a spus fericita ca datorita aceluiasi produs (mai aveam inca in sticluta si i l-am dat), tusea care n-a cedat la niciun tratament a parasit-o definitiv! Am calculat eu si a reiesit ca tot in 2 zile.
M-am gandit sa il recomand cu caldura la inceput de sezon de viroze, considerandu-l sigur atat in timpul sarcinii cat si in timpul alaptarii. In plus, i l-am administrat si Mariutei (avea cam 2,3 ani) si efectele au fost spectaculoase.
Mai multe despre sticluta fermecata gasiti aici.

vineri, octombrie 17, 2008

joi, octombrie 16, 2008

Reteta saptamanii


O reteta usoara, hranitoare si delicioasa atat pentru mamica ce alapteaza cat si pentru mancaciosii casei: tocanita de ciuperci.
Am avut nevoie de 1/2 kg de ciuperci (eu am luat champignion de la piata), cateva rosii coapte bine,1 ardei gras, 1 ceapa si cativa catei de usturoi, ulei de porumb, sare, piper, patrunjel
Am calit (impropriu spus) ceapa, usturoiul, rosiile si ardeiul, apoi am adaugat ciupercile curatate si tocate marunt, sarea, patrunjelul si le-am lasat pe foc mic pana ce s-au fiert bine ciupercile. La sfarsit am mai adaugat putin usturoi (imi place tare mult!)si mai mult patrunjel verde si...gata. Merge de minune cu o mamaliga calda!
Blinkie de la Lumea Piticilor

marți, octombrie 14, 2008

duminică, octombrie 12, 2008

Aspecte triste din clinicile de ginecologie clujene



Cand am hotarat sa creez acest blog am crezut ca ma voi opri aproape exclusiv asupra subiectului preferat: alaptarea. Pe masura ce a trecut timpul, mi-am dat seama ca e imposibil sa ma limitez la acest subiect, pentru simplul motiv ca mai am cateva preocupari care se leaga intre ele si care se invart in jurul temei: copiii.
Incepusem sa traduc acum o saptamana un articol despre alaptarea in tandem, deoarece aflasem ca vom mai avea un bebelus si nu intentionam s-o privez pe fetita noastra de marea ei bucurie: laptele de la mami. Dar bebelusul a preferat sa plece la Domnul, iar noi am avut ocazia sa petrecem multe ceasuri in salile de asteptare ale maternitatilor clujene. Nu despre ceea ce mi s-a intamplat, direct, as vrea sa vorbesc, ci despre ceea ce s-a intamplat altora si cum m-au afectat cele vazute...
Vineri seara, 10 oct. ...Asteptand o posibila internare aflu fara sa vreau ca domnisoara doctor (foarte amabila si draguta, de altfel) ce imi urmarea sarcina, tocmai venea din sala de operatii unde facuse un avort unei femei de 37 de ani. Bebelusul nu putea fi pastrat...femeia era prea batrana si mai avea un baiat de 15 ani ! Am stat pe scaun ca pe ace incercand sa n-o iau la fuga si sa imi spun ca mainile acelea delicate stiu si sa aduca pe lume copilasi nevinovati, nu numai sa ucida copilasi nevinovati. Arareori am simtit ca mi-e groaza ca un om sa ma atinga si cu greu m-am stapanit sa nu ii spun ce gandeam, cu atat mai mult cu cat halatul era patat de sange.
Sambata dupa-masa, 11 oct. ... O pacienta statea intinsa aproape in intuneric, intr-o sala alaturi de sala de "interventii" din cate am dedus, aflata pe un culoar macabru din Clinica de ginecologie I. La intrarea pe culoar era pus un afis mare, in care se spunea ca avortul la cerere costa 150 RON si poate fi efectuat pana la 12 saptamani. Sec, fara urma de sentiment uman. Am simit cum ma sufoc si as fi luat-o la fuga de-a binelea daca nu ma retinea problema grava pentru care venisem.
Doamne, oare unde ne-a disparut sufletul?

P.S. Fotografiile sunt facute in mare viteza.

Blog Archive